Usein kysytyt kysymykset

Onko mielessäsi kysymyksiä, joihin kilpailusivu ei anna vastausta? Ennen kuin otat meihin yhteyttä, voit kokeilla etsiä vastausta tältä sivulta. Vastaamme täällä yleisimpiin kysymyksiin.

Freesound.org -sivustolta löytyy ääniä, joilla voi halutessa monipuolistaa elokuvan äänimaailmaa. Kannattaa katsoa myös äänisuunnittelua käsittelevä tutoriaali, siitä voit saada hyviä vinkkejä.

Riippuen sivulla mainitusta lisenssistä voit käyttää kutakin äänitehostetta seuraavin ehdoin:

This work is licensed under the Creative Commons 0 License. — Voit käyttää tätä täysin vapaasti, ei tarvitse mainita mitään edes lopputeksteissä.
This work is licensed under the Attribution License. — Voit käyttää tätä, kunhan mainitset lopputeksteissä tekijän freesound-nimimerkin (jos leffassa on useita tällaisia äänitehosteita, voit listata tekijät peräkkäin välimerkeillä erotellen) ja sivuston osoitteen. Eli esimerkiksi voisit kirjoittaa lopputeksteihin näin: ”äänitehosteet: nimimerkki1, nimimerkki2, nimimerkki3 (freesound.org)
This work is licensed under the Attribution Noncommercial License. — Valitettavasti et voi käyttää tällaista äänitehostetta.

Suurin osa freesound.orgin äänitehosteista on jompaa kumpaa kahdesta ensimmäisestä lisenssistä, eli lähes kaikkia tehosteita saa kisaleffoissa käyttää!

Ilmaisia editointiohjelmia ovat mm. Windows Movie Maker / Elokuvatyökalu, iMovie ja JPGVideo. Esim. tableteille on paljon muitakin ohjelmia.

Aina ei ole selvää, mihin kategoriaan elokuva kuuluu. Esimerkiksi fiktion ja dokumentin välinen raja on usein häilyvä käsite. Joukkue voi halutessaan antaa kilpailun järjestäjälle vapauden sijoittaa elokuvan sille parhaiten sopivaan kategoriaan.

Todellakin! Elokuvaa, liikkuvaa kuvaa, on nykyään tosi monenlaista. YouTubestakin löytyy vaikka mitä: videopätkiä omista harrastustempuista, jonkin instrumentin soittamisesta, kokkaamisesta tai meikkaamisesta, videoblogeja eli selostuksia kameralle, aiheina esim. oman päivän tapahtumat, taikatemput, luonnon ihmeet, milloin mikäkin. Voit tehdä aivan vapaasti elokuvan juuri siitä ja juuri sillä lailla kuin itse haluat. Mikä sinua kiehtoo?

Olemme tottuneita siihen, että fiktioelokuvissa on usein tarina. Se on kuitenkin vain yksi tapa tehdä elokuvia, voit hyvin tehdä myös leffan, jossa ei ole tarinaa, vaan enemmänkin vahva tunnelma, joka välittyy esimerkiksi tarkkaan valikoimistasi video-otoksista ja tietynlaisesta musiikista. Koskettavan dokumenttielokuvan voit tehdä vaikka siitä, miltä oma lähiympäristö näyttää, millainen oma perhe tai luokka on tai jos olet huomannut jonkin asian, jonka pitäisi olla toisin. Jos haluat käsitellä vaikka koulukiusaamista, voit yrittää elokuvan avulla kuvata sitä, miltä tuntuu kun joutuu kiusatuksi, miltä tuntuu kun huomaa, että omaa kaveria kiusataan tai miltä tuntuu jos tajuaa itse kiusanneensa jotakuta.

Voit tehdä myös esimerkiksi henkilökuvauksen. Jos vaikkapa vanhempasi, mummisi tai ukkisi on tosi hyvä virkkaamaan, leipomaan, ratkomaan ristisanoja tai tekemään lumilyhtyjä, voit tehdä elokuvan hänestä mielipuuhansa äärellä!

Tänä vuonna 16 vuotta täyttävät voivat osallistua mihin tahansa kilpailusarjaan. Siis sekä 8-15 -vuotiaiden mihin tahansa sarjaan että 8-19 -vuotiaiden Mitä välii? -sarjaan.

Kyllä kehtaat! Ja laulutaidosta riippumatta vähän kehnommalle biisille tehdyllä musavideolla voi myös menestyä. Kaikki kuvaa -kilpailu ei ole laulukilpailu, eli emme arvioi musiikillista osaamista, vaan videon toteutusta. Arvostamme kovasti rohkeutta, itsensä laittamista likoon ja oman epävarmuuden voittamista!

On hyvä muistaa, että kaikki kilpailuelokuvat jäävät Kaikki kuvaa -sivustolle katsottaviksi myös kilpailun jälkeen. Loppujen lopuksi kysymys kehtaamisesta onkin enemmän sellainen, johon olet itse paras vastaamaan. Kaikki esiintyminenhän on aina itseilmaisua ja se vaatii heittäytymistä ja uskallusta. Meidän mielestämme on aivan mahtavaa, jos pystyt esiintymään juuri niin kuin itse haluat, olemaan juuri sitä mitä haluatkin! Se ei aina ole helppoa, sen tietää jokainen!

Elokuvissa saa olla kaikenikäisiä esiintyjiä pienissä rooleissa. Vastaavasti myös kameran takana esimerkiksi elokuvaa yksin tekevä 10-vuotias voi pyytää yli 15-vuotiasta tuttuaan painamaan rec-nappulaa tai pitelemään lamppua paikallaan. Tässäkin tapauksessa taiteelliset ratkaisut, kuten päätös kameran paikasta ja lampun suunnasta tulisi jättää 10-vuotiaan harteille.

Ali- tai yli-ikäisiä on siis luvallista vähän pyytää apuun tarvittaessa. Me kilpailun järjestäjät olemme kuitenkin kaikkein mielissämme niistä elokuvista, joissa tekijäryhmä koostuu kokonaan sen ikäisistä, joille kilpailusarja on tarkoitettu.

Et saa osallistua 8-15-vuotiaille tarkoitettuun kilpailun varsinaiseen musiikkivideosarjaan, mutta voit osallistua kilpailuun musavideolla lähettämällä se Mitä välii?-sarjaan. Jos päädyt tähän ratkaisuun, muista, että Mitä välii?-sarjaan osallistuneissa elokuvissa pitää tavalla tai toisella olla mukana vammaisuus ja yhdenvertaisuus.

Tämä on valitettavasti tiukka sääntö: 8-15 -vuotiaiden sarjoissa elokuvien maksimipituus on tarkalleen viisi minuuttia lopputeksteineen kaikkineen. Sekunninkin ylitys tarkoittaa sitä, että elokuva rikkoo kilpailusääntöjä. Samoin on Mitä välii? -sarjan kolmen minuutin säännön kohdalla. Älkää ylittäkö maksimipituutta.

Kyllä! Voit osallistua kisaan yksin ihan mihin tahansa kilpailusarjaan, myös Mitä välii? -sarjaan. Erityisesti animaatiosarja onkin sellainen, että tosi usein siihen osallistuu nimenomaan yksin tehtyjä töitä. Vuonna 2015 koko animaatiosarjan voitti 8-vuotiaan tytön tekemä työ (katso tästä)! Myös viime vuonna animaatiosarjan finaaliin pääsi yksin tehty animaatio (katso tästä).

Ilman muuta! Kaikki sivustolta löytyvät materiaalit on tarkoitettu suomalaisten nuorten elokuvantekijöiden auttamiseksi, eli kaikkia ohjeita saa ja kannattaa hyödyntää myös kilpailuelokuvissa.

Totta kai! Musikaalihan on hieno tyylilaji muiden joukossa. Fiktiotutoriaaleissa Patse ja Emppukin harkitsevat musikaalin tekemistä. Tänä keväänä Oscar-gaalassa parhaan elokuvan palkinnosta kilpailee musikaalielokuva La La Land. Ottaisimme mielellämme musikaalin mukaan myös Kaikki kuvaa -gaalaan! 🙂

Musikaali kuuluu joko fiktio- tai musiikkivideosarjaan – jos et ole itse varma valinnasta, voit antaa kilpailun järjestäjien päättää.

Suosittelemme että korvaatte soittoäänen jollain omalla äänellänne, esim. freesound.orgista löytyy hyvin soittoääniä (hakusanalla ringtone). Puhelinvalmistajalla on oikeudet omiin soittoääniinsä.

Ilman muuta! Itse elokuvaa ei tosiaan saa julkaista missään omin päin ennen gaalaa (13.5.), mutta leffasta saa kertoa ja sitä saa mainostaa.
Samoin leffan omaa sivua Kaikki kuvaa -sivustolla saa linkata kavereille aivan niin paljon kuin haluaa.

ukk

Jos et löydä vastausta kysymykseesi, voit esittää sen suoraan tässä:

Esitä oma kysymys

Nimi

Sähköposti

Kysymyksesi