Näytteleminen ja itseilmaisu -tutoriaali

 

 

Pähkinänkuoressa

  • Näyttelijän on ensiarvoisen tärkeää syödä ja nukkua hyvin, jotta jaksaa ja opitut asiat pysyvät mielessä. Liikuntaakaan ei pidä unohtaa!
  • Yksi näyttelijän tärkeimpiä taitoja on olla hyvä kuuntelija. Sillä tarkoitetaan hereillä olemista, erilaisiin tilanteisiin ja vastanäyttelijään reagointia.
  • Näytteleminen ei ole salatiedettä eikä sitä tapahdu vain teatterin lavalla tai valkokankaalla. Suurin osa meistä näyttelee tavalla tai toisella joka päivä. Erilaisten ihmisten kanssa käyttäydymme usein vähän eri tavalla ja vedämme tavallaan erilaisia rooleja. Joskus tulee myös vastaan tilanteita, joissa valkoisille valheille on käyttöä. Tämä on arkipäivän näyttelemistä.
  • Seuraamalla erilaisia ihmisiä arkensa keskellä opit paljon ihmisistä. Voit vaikka mennä puistoon tai kahvilan penkille ja tarkkailla, miten ihmiset käyttäytyvät, liikkuvat ja suhtautuvat erilaisiin tilanteisiin. Näyttelijänä on oleellista ymmärtää erilaisia ihmisiä, heidän luonteenpiirteitään ja ajatuksiaan maailmasta, sillä näyttelijä joutuu esittämään usein sellaisiakin ihmisiä, jotka ovat todella kaukana siitä, millainen itse on. Erilaisuus kunniaan!
  • Vuorosanojen opettelu ja selkeällä äänellä puhuminen on tärkeää, mutta näyttelemisessä on kyse paljon muustakin kuin siitä, että osaa repliikkinsä. Itse asiassa siitä näytteleminen vasta alkaa. Kun replansa muistaa, voi keskittyä siihen, mitä ne tarkoittavat, ja sitten voi keskittyä niiden tulkitsemiseen oikealla tavalla ja sävyllä. Yleensä onkin tärkeämpää, MITEN repliikki sanotaan kuin MITÄ sanotaan.
  • Metodinäytteleminen tarkoittaa voimakasta roolihahmoon eläytymistä, jotta roolityön lopputulos olisi mahdollisimman uskottava ja vakuuttava. Jotkut näyttelijät elävät puhtaasti roolihahmonaan kuukausien ajan, mutta se on äärimmäisin metodinäyttelemisen muoto. Asiaa voi lähestyä myös yksinkertaisemmin esim. muistelemalla tilanteita, joissa on itse kokenut kohtauksen vaatimia tunteita ja palauttamalla niitä mieleen.
  • Vaikka näyttelijä itse vaikuttaa eniten siihen, millainen joku hahmo on, silti hahmoa voi syventää ja sen olemusta tuoda esiin myös kuvallisilla, äänellisillä, puvustuksellisilla tai valaistuksellisilla keinoilla.
  • Esim. läheltä kuvattu laajakulmainen kuva tuottaa aivan erilaisen vaikutelman kuin kaukaa kuvattu, zoomattu kuva.
  • Näyttelijän ohjaamisessa kannattaa suosia adjektiivien sijaan verbejä. Toimintaverbeistä lisää Patsen vlogissa, katso alta!
  • Näyttelijäsuoritusta ei sinänsä lyödä lukkoon vielä kuvauspaikalla. Leikkausvaiheessa voi vielä vaikuttaa merkittävästi siihen, millainen kokonaisvaikutelma kohtauksesta tai hahmosta katsojalle välittyy.
  • Videoblogit ovat nykyään todella suosittu itseilmaisun muoto. Niiden tekeminen on todella yksinkertaista: teknisellä laadulla ja osaamisella ei niinkään ole väliä, vaan sisältö ratkaisee. Kännykkäkin riittää.
  • Jos aihetta on alkuun vaikea keksiä, niin hyvä tapa aloittaa vlogaaminen on tehdä oma My day -video. Niissä tekijä kertoo oman päivänsä kulusta. Sellaisia voi tehdä vaikka joka päivä!
  • Videoblogit sopivat hyvin myös koulutehtävien toteuttamiseen. Emppu kertoo tästä tarkemmin vlogissaan, katso alta!

Lisämateriaalit

Empun vlogi: Näyttelemisen pro-tipit

Emppu avaa vloginsa antamalla takuuvarmoja vinkkejä, jotka auttavat taipaleella kohti näyttelijyyttä! Emppu kertoo myös tarkemmin, mitä tarkoitti tutoriaalissa mainitsemallaan seikalla siitä, että repliikin osaamisesta näytteleminen vasta alkaa.

Tilaa Empun vlogikanava tästä

Kaisa Rastimo: Heinähattu ja Vilttitossu

Elokuvaohjaaja Kaisa Rastimo kirjoittaa artikkelissaan, millaista oli ohjata lapsinäyttelijöitä ensimmäisen Heinähattu ja Vilttitossu -elokuvan (2002) kuvauksissa ja miten hän siihen harjoituksissa valmistautui.

Ammattinetin näyttelijäsivu

Ammattinetissä on tarjolla yleistietoa näyttelijän ammatista.

Ylen juttu lastenteatterista

Suurin osa suomalaisista näyttelijöistä työskentelee pääosin teatterin lavalla, sillä elokuva- ja tv-rooleja on vähemmän tarjolla. Tämä artikkeli kertoo lastenteatterin suosion kasvusta.

Patsen vlogi: Toimintaverbit

Tutoriaalissa puhutaan toimintaverbeistä. Ensimmäisessä vlogissaan Patse avaa aihetta pintaa syvemmältä ja havainnollistaa, mitä hyötyä on siitä, että näyttelijä asennoituu elokuvan kohtauksiin ja harjoittelee rooliaan toimintaverbien avulla.

Tilaa Patsen vlogikanava tästä

Nuorisoseurojen teatterihaku

Nuorisoseuratoimintaa on paljon kaupungeissa ja maaseudulla ympäri Suomen. Hyvä tapa aloittaa oma harrastus näyttelijänä on etsiä lähialueelta harrastusseura. Voit kokeilla, auttaisiko sinua Nuorisoseurojen teatteriseurahaku.

Huonoa näyttelemistä

Ammattilaisetkaan eivät aina onnistu. Joskus kalliissa Hollywood-elokuvissakin nähdään uskomattoman huonoja roolisuorituksia. Tähän englanninkieliseen videoon on koottu muutamia esimerkkejä epäonnistumisista – joskus koko elokuva saattaa mennä metsään huonon roolisuorituksen mukana.