Elokuvan kolme perusasiaa -polku

Johdanto

Mitä elokuva on?

Suomen kielessä elokuva on polyseeminen sana, jolla on kolme hieman erilaista merkitystä. Yhtäältä elokuva on kulttuurin laji, taidemuoto, kuten ovat musiikki, kirjallisuus ja teatteri. Toisaalta elokuvalla tarkoitetaan yksittäisiä elokuvateoksia, kuten kirjallisuudessa puhutaan kirjoista ja musiikissa sävellyksistä tai biiseistä. Kolmanneksi elokuva tarkoittaa elokuvaa ilmaisun välineenä ja elokuvateosten materiaalina. Kirjoissa vastaavat aines on kieli ja sävellyksissä musiikki. Elokuvassa se on siis elokuva. Tosi-tv-ohjelma, uutisinsertti, kotivideo ja Youtubeen ladattu vloggaus eivät välttämättä ole elokuvateoksia, mutta materiaaliltaan ne ovat elokuvaa.

Elokuvaa tarkastellaan yleensä tarinankerronnan ja draaman näkökulmasta. Mutta, kuten edellä huomasimme, on tarinoiden kertominen vain yksi elokuvan käyttötarkoituksista. Elokuvan kolme perusasiaa -polulla tutkimme välineen niitä perusominaisuuksia, jotka yhdistävät kaikkia elokuvan muotoja. Ne eivät ole videokurssilta tuttuja sääntöjä – käännekohtia, suojaviivoja ja kuvakokoja. Sen sijaan jäljet johtavat havaintojen tekemiseen ja ajatteluun. Perusasioita on kolme:

  1. Kuva ei kerro, se näyttää.
  2. Elokuvaaminen on ajan ja tilan rajaamista.
  3. Leikkaus luo merkityksiä.

Harvasta meistä tulee elokuvaohjaajaa tai edes tv-toimittajaa, mutta jokainen päätyy joskus kuvaamaan videolle arkipäivän havaintoja kotona, koulussa, töissä, lomamatkoilla, bileissä, häissä ja hautajaisissa. Monet tekevät omia lyhytelokuvia. Videobloggaajasta saattaa tulla maailmankuulu julkkis. Maailmaa näytetään ja selitetään meille elokuvan avulla.

Draama, monista muista hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta, on kömpelö työtapa integroitavaksi eri oppiaineiden opiskeluun koulussa. Elokuvallinen ajattelu tarinoiden takana tarjoaa merkittävästi enemmän pedagogisia mahdollisuuksia. Siksi myös opettajan on tärkeää tuntea ajattelun mekanismeja.

Kurssin rakenne ja työskentelytapa
Tällä polulla näet kolme 10–15 minuutin mittaista elokuvaa elokuvan perusasioista. Rastien pohdiskelutehtävät voit tehdä itseksesi ajattelemalla tai kirjoittamalla. Vielä enemmän saat niistä irti parin tai ryhmän kanssa keskustellen. Elokuvien yhteydessä esitellään myös oppimista syventäviä kuvausharjoituksia, jotka sopivat sovellettuina sekä lapsille, nuorille että aikuisille.

Mutta nyt, ennen kuin aloitetaan, sanotaan jäähyväiset säännöille.