Kaikki kuvaa -tävlingen 2019

Kaikki kuvaa -tävlingen 2019 har börjat!


Filmtävlingen Kaikki kuvaa ordnas årligen för barn och unga av produktionsbolaget Amazement. Våren 2019 ordnas tävlingen för sjunde gången. Deltagarna har två månader på sig att göra filmer. Tävlingens huvudkategorier är öppna för 8–15-åringar. Den fristående ungdomsklassen är öppen för 16–19-åringar.

Tävlingens tidtabell:

1.2.2019: Tävlingstiden börjar.
28.3.2019: Tävlingstiden slutar.
18.4.2019: Tävlingens finalister avslöjas och alla tävlingsfilmer publiceras på webbsidan. Publikröstningen börjar.
2.5.2019: Publikröstningen avslutas.
11.5.2019: Kaikki kuvaa –galan ordnas i Helsingfors.

I ett nötskal:

  • 4 huvudkategorier för 8–15-åringar, filmlängd 1–5 minuter
  • fristående ungdomskategori för 16–19-åringar, filmlängd 1–5 minuter
  • Tävlingstid 1.2-28.3.2019
  • filmen måste förverkligas under tävlingstiden
  • varje lag kan delta i tävlingen med flera filmer (i huvudkategorierna endast med en film per serie)
  • till final väljs de 3 bästa filmerna inom sin kategori
  • en professionell jury väljer vinnarna, publiken väljer sin egen favorit
  • priserna utdelas på Kaikki kuvaa –galan i maj

Tävlingens huvudtema är i år SEPARATION. Vilka tankar väcker ordet separation? På vilket sätt har det berört ditt liv? Vilka saker kan man under livet bli tvungen eller ha möjlighet att skilja sig ifrån? Hur känns det när ens egna föräldrar eller andra nära personer separerar?

Temat separation måste finnas med i någon form i alla tävlingsbidrag. Filmen kan beröra temat genomgående eller endast hänvisa till det i något skede av filmen. I tävlingens anmälningsblankett, som fylls i då filmen skickas, frågas det på vilket sätt temat behandlas i filmen.

OBS! För att temat ska finnas med i filmen behöver ordet separation inte uttalas i filmen. Huvudsaken är att tanken förmedlas. Det går att behandla temat seriöst men lika välkommet att göra en humoristisk film. Viktigast är att hitta på något eget!

Ungdomskategorin

Som tävlingens huvudsamarbetspartners och ungdomskategorins sponsorer fungerar föreningar som jobbar med separation. Det är önskvärt att filmerna i denna kategori berör speciellt föräldrarnas eller andra nära personers separation från den ungas perspektiv. Hur känns det när ens egna föräldrar eller andra nära personer separerar? Hur ser livet ut vid separationen eller då flera år gått sedan separationen? Vad förändras? Vad överraskar? I den här kategorin kan man delta med hurdan film som helst (t.ex. fiktion, dokumentär, musikvideo, animation).

Du kan bekanta dig med temat via följande sidor:

Suomen Kasper: Tunnepeli
Suomen Kasper: Huonepeli
Yhden Vanhemman Perheiden Liitto: VeNyVä -hanke
Barnavårdsföreningen: S som i skilsmässa, N som i nyfamilj

Tävlingsregler:

Introduktion av tävlingsserierna

Fiktion

Gör fritt vilken typs film du vill göra.. Om din film berör en verklig händelse och inte är ett skådespel eller en påhittad historia, ska du skicka den till dokumentärkategorin. Ifall du vill veta mera om hur man skapar en fiktion kan du titta på Patses och Emppus exempelfilm ”Sara” och titta på tutorialen som beskriver hur filmen blev till (på finska). Det finns också tutorials om att skådespela, regissera och om post-produktion (på finska).

Dokumentär

En dokumentär beskriver den verkliga världen. Ibland kan det ändå vara svårt att dra gränsen mellan en fiktiv film och en dokumentär. Om du funderar om din film hör till fiktion eller dokumentär kategorin kan det hjälp att titta på manualerna om temat. Du kan också be oss göra valet då du skickar in filmen. OBS! En animation kan också vara en dokumentär. Anmäl i sådana fall din film till animationsserien.

Animation

Alla metoder är tillåtna när man gör en animation. En animation kan vara en fiktiv berättelse eller en dokumentär. Du kan fritt pröva på allt annat också, allt vad du kommer att tänka på! Gör en dockanimation, legoanimation, tecknad animation eller varför inte en kaffeanimation! Om du ännu inte kan animera, är det ingen fara. I vår tutorial (på finska) hittar du tips och hjälp.

Musik- eller hobbyvideo

Till de mest experimentfyllda tävlingskategorierna hör musikvideon och hobbyvideon, som i år har slagits ihop till en gemensam kategori. Detta ger säkert upphov till intressanta verk. Inom kategorin är det tillåtet att fritt kombinera musikvideonas och hobbyvideonas bästa sidor eller välja endast den ena genren. Allt är ok! Musik kan du till exempel välja från webbsidan Incompetech.com och sedan göra en musikvideo till låten. OBS! Av upphovsrättsliga skäl är det inte tillåtet att använda musik som sprids av ett skivbolag. Du får inte heller själv sjunga/spela en känd låt. Titta också på Patses och Emppus tips för musikvideon och hobbyvideon (på finska)!

OBS! Om du har planerat att göra en musikvideo med en fiktiv berättelse och du anser att den inte hör till denna kategori, kan du fundera om den skulle platsa bättre i fiktion serien. Du kan också lämna beslutet till oss.

Från varje kategori väljs de 3 bästa filmerna till final. I finalen visas filmerna för en professionell jury.

Kaikki kuvaa -galan 2019

Kaikki kuvaa -tävlingen kulminerar i maj i Kaikki kuvaa -galan som ordnas i Helsingfors nya Ode centrumbibliotek. Under galan har finalistfilmerna premiär på vitduken i Kino Regina och tävlingens prestigefyllda jury belönar tävlingens vinnare. Juryns sammansättning kan du se nedan. Galans programledare är som vanligt Patse och Emppu.

Jury 2019

Fiktion:

Riku Nieminen
skådespelare

Riku är en känd skådespelare och bekant från tv-programmet Putous, filmerna Tatu ja Patu och Juice, och från många andra filmer och tv-program. Denna skickliga och mångsidiga tolkare väljer detta år vinnaren i fiktionskategorin.

Dokumentär:

Mia Halme
regissör

Mia är känd för att tolka berörande och aktuella ämnen. Mia vann en Jussi år 2011 och väljer vinnaren i dokumentärkategorin. Mias senaste film Joka toinen pari (2016) berör även den årets tema separation.

Animation:

Maria Björklund
animerare

Som animerarare och serietecknare täcker Marias skala allt från experimentella filmer till att uppfinna söta figurer.
Hennes mest kände verk är Planeetta Z, som ursprungligen är en tecknad serie i Helsingin Sanomats NYT-liite. En animationsserie för barn om Planeetta Z är som bäst under produktion.

Musik/hobby:

Jarno Laasala / Duudsonit

Duudsonit är kända för sina vågade stunttrick och busstreck. Duudsonit var pionjärer i att göra egna videon och allt fick sin början då regissören och filmaren Jarno Laasala fick sin första videokamera på 1990-talet. Jarno väljer vinnaren i musik- och hobbyvideoserien.

Ungdomskategori:


Suomen Kasper
YVPL
BF

Som tävlingens huvudsamarbetspartners fungerar i år tre föreningar som jobbar med separation. Representanter från dessa föreningar väljer vinnaren i ungdomskategorin.

Publikens favorit:

Du!
filmfan #1

YPublikens favorit väljs bland alla bidrag av den fantastiska publiken – filmskaparnas vänner, släktingar och alla
andra som gillar film. I den här kategori kan en film som inte ingår i finalen utses som vinnare!

Priserna 2019

Fiktion, dokumentär, animation, musik- eller hobbyvideo:

Guld: vinnaren kan välja ANTIGEN ett 200 euros presentkort till Euronics ELLER Genelec 8010 AW högtalare. Utöver detta ett produktpris (Kypäräkamerat.fi) och biobiljetter till Finnkino.
Silver: Beroende på vinnarens val ANTIGEN 200 euros presentkort till Euronics ELLER Genelec 8010 AW högtalare. Utöver detta ett produktpris (Kypäräkamerat.fi) och biobiljetter till Finnkino.
Brons: 100 euros presentkort till Euronics och biobiljetter till Finnkino.

Ungdomskategori:

Tävlingens huvudsamarbetspartners Suomen Kasper alltså Kasvatus- ja perheneuvonta ry, Yhden Vanhemman Perheiden Liitto och Barnavårdsföreningen belönar vinnaren med 500 euro. I denna kategori ordnas dessutom en publikomröstning där vinnaren belönas med 100 euro.

Publikens favoritfilm:

Filmen som publiken har valt till vinnare av alla tävlingsfilmer belönas med ett produktpris (Kypäräkamerat.fi).

Tema-pris:

Den bästa och mest påhittiga film där temat separation berörs belönar vi med ett presentkort (Euronics).

Utöver detta utdelar vi erkännanden – också till filmer som inte kommit till final!

Vi förbehåller rätten att göra förändringar eller tillägg i priserna under tävlingstiden.

Tävlingens samarbetspartners och sponsorer

Förra årens bästa

Kolla in fjolårets finalister här!

Titta på tidigare tävlingsfilmer

Få inspirationer av filmer gjorda av andra barn och unga!