Kaikki kuvaa -kilpailu 2024

Vuoden 2024 kisa on alkanut!

Kaikki kuvaa -kilpailu on valtakunnallinen ja Suomen suurin elokuvakilpailu lapsille ja nuorille, joka järjestetään tänä keväänä yhdettätoista kertaa. Järjestäjänä on toiminut alusta asti tuotantoyhtiö Amazement. Kilpailussa on kolme avointa sarjaa iän mukaan sekä työpajaelokuvien sarja, jossa ala- ja yläkouluikäiset lapset ja nuoret toteutettavat lyhytelokuvia alan ammattilaisten ohjauksessa. Tällä kertaa aiemmilta vuosilta tuttu 8–15-vuotiaiden sarja on ensimmäistä kertaa jaettu kahtia, ala- ja yläkoululaisten sarjoiksi. Sen sijaan 16–19-vuotiaiden ja 20–23-vuotiaiden sarjat on niputettu yhteen.

Kilpailun aikataulu:

1.2.2024: Kilpailuaika alkaa.
1.4.2024: Kilpailuaika päättyy.
18.4.2024: Kilpailun finalistit paljastetaan ja kaikki kisaelokuvat julkaistaan sivustolla. Yleisöäänestys alkaa.
2.5.2024: Yleisöäänestys päättyy.
11.5.2024: Kaikki huipentuu Kaikki kuvaa -gaalaan Helsingissä.

Muista lukea kilpailun säännöt huolellisesti!
Jotain epäselvää? Tsekkaa usein kysytyt kysymykset!

Pähkinänkuoressa:

  • kolme vapaata kilpailusarjaa osallistujien iän mukaan:
    • 8–12-vuotiaat
    • 13–15-vuotiaat
    • 16–23-vuotiaat
    • Lisäksi työpajaelokuvien sarja!
  • elokuvan kesto 1–5 min
  • kilpailuaika 1.2.–1.4.2024
  • elokuva on toteutettava kilpailuaikana
  • elokuvien tulee noudattaa ikärajaa K12 (mutta mieluummin K7)
  • finaaliin valitaan vähintään KOLME parasta elokuvaa per sarja
  • ammattilaisraati valitsee voittajat, yleisö äänestää suosikkinsa
  • Kaikki kuvaa -gaalassa finalistit katsellaan upeassa elokuvateatterissa ja tuomaristo palkitsee parhaat

Kilpailun pääteema on tänä vuonna MEDIA.

Media on valtava voimavara, joka avaa oven lukemattomille mahdollisuuksille. Se välittää tietoa, tarinoita ja mahdollistaa vuorovaikutuksen monin eri tavoin. Olipa sinulle sitten uutiset, kirjat, podcastit, elokuvat tai some tärkeitä, media on osa jokapäiväistä elämäämme.

Aivan kuten kieli, media voi myös pettää. Väärä informaatio, valeuutiset ja klikkiotsikot voivat aiheuttaa väärinkäsityksiä ja jakolinjoja yhteiskunnassa. Toisaalta media voi myös olla voimakas väline paljastaa totuus ja herättää keskustelua tärkeistä asioista.

Media tarjoaa monia erilaisia tapoja viestiä ja vaikuttaa. Valokuvat, videot, ääni, kirjoitettu sana ja interaktiiviset mediaratkaisut tarjoavat erilaisia mahdollisuuksia ilmaista itseään. Kuvittele, että jokaisella mediamuodolla on oma kieli ja ilmaisutapansa. Miltä mielestäsi näyttää valokuvauksen kieli? Tai elokuvan?

Media on myös olennainen osa kulttuuria ja yhteiskuntaa. Se heijastaa aikakautemme arvoja ja näkemyksiä, ja samalla se voi muokata tapaamme ajatella ja tuntea asioita. Kilpailun teema haastaa sinut tarkastelemaan, miten media vaikuttaa meihin ja ympäröivään maailmaamme.

Elokuvataiteessa ja median luomisessa voit yhdistellä erilaisia mediamuotoja ja kokeilla uusia tapoja kertoa tarinoita. Dokumentaarit, animaatiot, kokeelliset teokset, komediat, interaktiiviset kokemukset ja visuaalisesti vaikuttavat elokuvat ovat kaikki tervetulleita. Tärkeintä on löytää oma, ainutlaatuinen näkökulma ja hyödyntää median monimuotoisuutta!

Kilpailun suojelija

Kaikki kuvaa -kilpailun 2024 suojelijana toimii Suomen kansainvälisesti arvostetuin elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki.

”Olen äärimmäisen ylpeä mahdollisuudesta toimia Kaikki kuvaa -kilpailun suojelijana.”

-Aki Kaurismäki

Valokuva: Anssi Lauri

Yhteistyökumppanit

Kaikki kuvaa -kilpailun 2024 järjestää tuotantoyhtiö Amazement. Pääyhteistyökumppanina toimii Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry. Kilpailua rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Mikko Kodisoja säätiö.

Yhteistyössä on mukana myös gaalaelokuvateatteri Orionin tarjoava Elävän kuvan keskus ELKE ry sekä palkintosponsoreina toimivat suomalainen kaiutinvalmistaja Genelec, valo- ja videokuvaustuotteiden jakelija Focus Nordic, elokuvateatteriketju Finnkino sekä kuvapalveluliike Tunnin Kuva.

Mikko Kodisoja Säätiö

Ota huomioon:

Kaikki kilpailuun osallistuvat elokuvat ovat julkisia, ja ne pysyvät sivustolla katsottavissa myös kilpailun jälkeen. Kisaelokuvia esitetään usein kisan jälkeen myös muualla, esim. elokuvafestivaaleilla ja niitä voidaan käyttää myös tulevien kilpailujen markkinoinnissa. Siksi sinun – ja jos olet alaikäinen, myös huoltajasi – on hyvä miettiä, kuinka yksityisiä asioita (kuten terveystietoja) haluat elokuvassasi paljastaa.

Tässä muutama kysymys pohdittavaksi:

    • Missä elokuvani julkaistaan kisan aikana ja sen jälkeen? Sääntöjen pykälä 11 käsittelee tätä asiaa.
    • Kun elokuvani julkaistaan, se kerää katsojia, jotka eivät tunne minua. Mitä haluan heidän tietävän minusta? Mitä en halua paljastaa heille?
    • Jos elokuvani kuvaa todellisen ihmisen elämän oikeita tapahtumia, onko kyse omista kokemuksistani vai jonkun toisen? Olenhan varmistanut, että minulla on lupa paljastaa elokuvassani tietoja toisen ihmisen henkilökohtaisista asioista?
    • Eri tyylilajeja on kymmenittäin, ja niistä löytyy infoa alempaa tältä sivulta. Mikä tyylilaji sopisi elokuvaani? Auttaisiko tyylilajin vaihtaminen vetämään juuri minulle sopivan rajan siihen, mitä asioita haluan pitää yksityisinä ja mitä haluan kertoa muille?

Kaikki kuvaa -kilpailussa tekninen toteutus ei ole arvosteluperuste (paitsi erikoispalkintokategorioissa). Sisältö on aina tärkeintä! On toki hyvä, jos pystyt lähettämään elokuvasi meille yhtä laadukkaana versiona kuin se näkyy omalla koneellasi. Näillä export-asetuksilla saat luotua elokuvatiedoston optimaalisessa formaatissa:

  • Video: 4K (3840 x 2160 pikseliä) tai FullHD (1920 x 1080 pikseliä), ruutunopeus 25 fps
  • Ääni: Stereo (2.0), 16 bit, 48 kHz
  • Codec: H.264 + AAC. MP4/MOV container
  • Bitrate alle 30 MB/s

Jos et ymmärrä näistä mitään, se ei haittaa. Riittää että toimitat valmiin elokuvatiedostosi meille. ÄLÄ kuitenkaan lähetä meille leikkausohjelman työskentelytiedostoa, sillä se aukeaa ainoastaan oman koneesi leikkausohjelmassa. Luo siis elokuvastasi erillinen elokuvatiedosto ja lähetä se meille.

Kaikki kuvaa -kilpailun tuomaristo 2024

8–12-vuotiaiden sarja:


Tiina Lymi

ohjaaja, käsikirjoittaja

Tiina Lymillä on taito tehdä suosittuja elokuvia ja tv-sarjoja, joista esimerkkeinä toimivat pitkät ohjaukset Napapiirin sankarit 3Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja sekä ylistetty ja palkittu tv-sarja Sisäilmaa. Viimeisin yleisömenestys on tammikuussa ensi-iltaan saapunut Myrskyluodon Maija. Ennen ohjaajan uraansa hän oli Jussi-palkittu näyttelijä. Tiina toimii kilpailun 8–12-vuotiaiden sarjan päätuomarina.

13–15-vuotiaiden sarja:

Anna Airola
näyttelijä

Anna Airola nousi suuren yleisön tietoisuuteen huippusuositusta nuorten kalliolaisten helsinkiläisten arkea kuvanneesta tv-sarjasta Aikuiset, josta hänet palkittiin myös naispääosa-Venlalla. Anna ratkaisee raadissa 13–15-vuotiaiden sarjan elokuvien kohtalon.

Valokuva: Siiri Halko

16–23-vuotiaiden sarja:

Lauri Tilkanen
näyttelijä

Karismaattinen ja suosittu Lauri Tilkanen on ilahduttanut valkokankaalla ja tv-sarjoissa aktiivisesti jo viitisentoista vuotta. Hänet tunnetaan tärkeistä rooleista elokuvissa kuten Olavi Virta, Tom of Finland ja Veden vartija sekä tv-sarjoissa kuten Pohjolan laki ja Karppi. Lauri laittaa paremmuusjärjestykseen kilpailun 16–23-vuotiaiden sarjan elokuvat.

Valokuva: Janita Autio

Työpajaelokuvien sarja:

Pyry Rautiainen
näyttelijä

Syksyllä 2023 Teatterikorkeakoulussa näyttelijänopintonsa aloittanut Pyry Rautiainen on tulevaisuuden lupaus, joka ollaan jo nähty sivurooleissa useissa nuortensarjoissa, kuten Räjähdysherkkä, Kämppikset ja Kämppä tyhjänä sekä elokuvassa Hölmö nuori sydän. Kaikki kuvaa -kilpailussa Pyry toimii työpajaelokuvien sarjan päätuomarina.

Kaikki kuvaa -gaala 2024

Kilpailu huipentuu lauantaina 11.5. Helsingin upeassa elokuvateatteri Orionissa järjestettävään Kaikki kuvaa -gaalaan, jossa finalistielokuvat katsotaan optimaalisissa olosuhteissa ja arvovaltainen tuomaristomme palkitsee voittajat mahtavin palkinnoin, joista lisää alempana.

Kaikki finalistielokuvien tekijät ympäri maan kutsutaan gaalaan. Tilaisuus on lisäksi yleisölle avoin, eli loput teatterin paikat jäävät muun yleisön täytettäviksi. Kaikki elokuvien ystävät ovat tervetulleita mukaan! Tarkempia tietoja julkaisemme toukokuun lähestyessä.

Gaalan juontavat Kaikki kuvaa -legendat Emppu ja Patse.

juontajat_gaala

Tyylilajit

Kilpailuelokuvien tyyli on vapaa. Voit valita ESIMERKIKSI jonkun seuraavista, tai sitten voit tehdä jotain ihan muuta, vaikkapa kokeellisen musikaalitaide-elokuvan tai runollisen scifi-länkkäritragedian!

Fiktio

Tee vapaasti sellainen leffa kuin haluat. Jos kuitenkaan elokuvasi ei ole näytelmällinen tai itse keksitty, vaan seuraat siinä todellisia tapahtumia, kyse on yleensä dokumentista (katso Dokkari). Tutustu fiktioelokuvan tekemiseen katsomalla Patsen ja Empun esimerkkielokuva Sara sekä fiktiotutoriaalit, joissa käydään läpi elokuvan tekovaiheita.

Dokkari

Dokumentaristi kuvaa elokuvissaan todellista maailmaa. Rajaa fiktion ja dokumentin välille on kuitenkin joskus vaikea vetää. Voit myös pyytää meitä tekemään valinnan samalla kun lähetät leffan. HUOM! Myös animaatio voi olla dokkari. Jos haluat tietää lisää dokkareista, katso Patsen ja Empun dokkaritutoriaali!

Animaatio

Tee nukkeanimaatio, legoanimaatio, piirrosanimaatio tai vaikka kahvianimaatio! Jos et vielä osaa animoida, ei hätää, animaatiotutoriaalimme auttaa.

Musavideo

Tee kavereittesi bändille tai omalle biisillesi mieletön musavideo! Jos tällaista mahdollisuutta ei ole, voit myös valita biisin esim. Incompetech.com -sivustolta ja tehdä musavideon sille. Musavideossa voit antaa mielikuvituksen lentää! HUOM. Tekijänoikeussyistä levy-yhtiöiden levittämän kaupallisen musiikin käyttö ei ole sallittua. Et voi myöskään itse laulaa/soittaa tunnettua kappaletta. Jos musavideon tekeminen mietityttää, katso kuinka Patse ja Emppu tekivät oman musavideon!

Harrastevideo

Tee skeittivideo, snoukkavideo, kuvaa ratsastusta, origameja, kokkausta tai tanssia, my day tai mitä ikinä mieleen juolahtaakaan! Jos kaipaat vinkkejä, tsekkaa Empun ja Patsen harrastevideotutoriaali!


Kaikki kuvaa -gaalassa kilpailun arvovaltaiset tuomarit jakavat palkinnot
vuoden parhaille nuorille elokuvantekijöille!

Palkinnot 2024

8–12 v, 13–15 v & Työpajaelokuvat:

KULTAA: Genelec 8010 AW -kaiutinpari, Finnkinon leffalippuja ja diplomi.

HOPEAA: Zhiyun Smooth Q3 -gimbaali, lisäksi Finnkinon leffalippuja ja diplomi.

PRONSSIA: Boundary X-PAC Holdfast Tote -kantolaite, Finnkinon leffalippuja ja diplomi.

16–23 v:

KULTAA: Genelec 8010 AW -kaiutinpari, Finnkinon leffalippuja ja diplomi.

HOPEAA: Genelec 8010 AW -kaiutinpari, Finnkinon leffalippuja ja diplomi.

PRONSSIA: LED Fiveray F100 Tube Light -valotikku, Finnkinon leffalippuja ja diplomi.

SIJAT 4/5: Zhiyun Smooth Q3 -gimbaali tai Boundary X-PAC Holdfast Tote -kantolaite, Finnkinon leffalippuja ja diplomi.

Yleisön suosikkielokuva:

Kaikkien kilpailuelokuvien joukosta yleisön valitsema suosikkielokuva palkitaan 300 eurolla, Finnkinon leffalipuilla ja diplomilla.

Paras kuvaus:

Kilpailun kaikkien elokuvien joukosta teos, joka on parhaiten kuvattu, palkitaan LED Fiveray F100 Tube Light -valotikulla ja diplomilla.

Paras musiikki tai äänisuunnittelu:

Kilpailun kaikkien elokuvien joukosta teos, jossa on paras äänisuunnittelu tai itse toteutettu musiikki, palkitaan Genelec 8010 AW -kaiutinparilla ja diplomilla.

Paras teemaelokuva:

Kilpailun mediateemaa parhaiten käsitellyt elokuva palkitaan LED Fiveray F100 Tube Light -valotikulla ja diplomilla.

Lisäksi jaamme muille finalistien ulkopuolisille elokuville kunniamainintoja!

HUOM. Palkintoihin saattaa tulla muutoksia kilpailun aikana.

Tekijät kertovat

Vuoden 2019 dokumenttisarjassa hopealle tulleen elokuvan tekijät kertovat leffan tekoprosessista. Katso valmis elokuva!

Vuoden 2017 fiktiosarjan voittajaelokuvan tekijät kertovat kokemuksistaan (englanniksi, mukana suomenkieliset tekstitykset). Katso valmis elokuva!

Vuoden parhaat elokuvat

Hae inspiraatiota katsomalla viimevuotiset finalistielokuvat!

Katso muita elokuvia

Lasten ja nuorten tekemiä leffoja on sivustolla julkaistu jo toistatuhatta. Käy katsomassa ja anna palautetta tekijöille.