Pähkinänkuoressa
- Elokuvat voidaan jakaa fiktiivisiin ja ei-fiktiivisiin. Fiktiivisessä elokuvassa maailma ja hahmot ovat keksittyjä, ei-fiktiivisissä tarkastellaan todellista elämää. Rajanveto voi olla vaikeaa.
- Dokumenttielokuvassa tekijä voi valita vapaasti, kuinka hän käsittelee ja kuvaa todellista maailmaa. Dokkarin voi tehdä mistä aiheesta tahansa.
- Dokkarin voi helposti tehdä pienellä kuvausryhmällä ja kalustolla.
- Dokumenttielokuvassa seurataan usein päähenkilön tai -henkilöiden elämää.
- Dokumenttielokuvaan on useita eri lähestymistapoja:
- selittävä dokkari: selostaja kertoo tapahtumista
- osallistuva dokkari: tekijä osallistuu tapahtumiin itse
- havainnoiva dokkari: tekijä ei näy kuvassa, vaan tekee havaintoja maailmasta
- runollinen dokkari: kuvallisia ja äänellisiä aineksia yhdistellään aiheeseen ja tunnelmaan sopivasti
- Dokkarin tekeminen on hyvä tapa puuttua tekijää ärsyttäviin epäkohtiin, mutta dokumentaristi ei saisi kärjistää asioita liikaa ja näin muokata totuutta.
- On tärkeää miettiä, kenen näkökulmasta tapahtumat esitetään. Näkökulma on tekijöiden valinta: mitä näytetään, ketä seurataan, missä seurataan ja mitä kysytään.
- Todellisia tapahtumia voi myös lavastaa jälkikäteen ja näytellä uudelleen.
- Jo kuvausvaiheessa pitää kysyä lupa kaikilta mukanaolleilta. Elokuva kannattaa näyttää siinä esiintyville ennen julkaisua.
Katso
- Docventures/sarjassa Riku ja Tunna esittelevät heit’ päräyttäneitä dokumentteja.
http://yle.fi/aihe/docventures - Kolmas ulottuvuus -nettisivuilta löytyy huikea määrä dokumenttielokuvia maailmalta.
http://www.kolmasulottuvuus.fi/ - Yksi dokumenttielokuvan muoto on mokumentti, ”mukamas dokumenttielokuva”. Katso esimerkkinä suuren suosion saavuttanut Urheiluhullu.
https://www.youtube.com/watch?v=phOjmGxK5EQ - Dokumenttielokuva voi olla myös sanaton kuvaileva kertomus. Hyvinä esimerkkeinä tästä toimivat Hannes Vartiaisen ja Pekka Veikkolaisen palkitut dokkarit.
http://www.pohjankonna.fi/ - Nettidokumentti voi nopeasti kommentoida ajankohtaista asiaa. Isojen poikien ilmastopelissä -pikadokumentti tehtiin alusta loppuun viikossa.
http://www.youtube.com/watch?v=4qYZ6t99hRk - Brittiläiseltä 4docs-sivustolta voit katsoa lyhytdokkareita (englanniksi).
http://www.4docs.org.uk/ - Brittiläisessä Creature Comforts -tv-sarjassa haastateltiin oikeita ihmisiä ja tehtiin vaha-animoidut eläimet, jotka puhuivat nämä haastattelut. Onko tämä dokumenttielokuvaa?
http://www.youtube.com/playlist?list=PL4FF3F1283D9EAC0D
Lue
- Mikä on dokumenttielokuva? Dokkinon oppimateriaali vastaa tähän kysymykseen.
http://docpoint.info/sites/default/files/mika_on_dokumenttielokuva_update.pdf - Dokkinosta löytyy myös oppimateriaali lyhyen dokumenttielokuvan tekemiseen.
http://docpoint.info/sites/default/files/oma_dokkari_updated_0.pdf - Kavin elokuvapolku keskittyy fiktioelokuvaan, mutta monet asiat pätevät myös dokumenttiin.
http://elokuvapolku.kavi.fi/ - Ohjaaja John Webster kirjoittaa dokumenttielokuvan käsikirjoittamisesta.
http://elokuvantaju.uiah.fi/oppimateriaali/kasikirjoitus/artikkelit/webster_dokumenttielokuvan.jsp - Bill Nichols jakaa dokumenttielokuvat kuuteen eri moodiin (englanniksi).
http://en.wikipedia.org/wiki/Documentary_mode
20 kommenttia