Pähkinänkuoressa
- Elokuvat voidaan jakaa fiktiivisiin ja ei-fiktiivisiin. Fiktiivisessä elokuvassa maailma ja hahmot ovat keksittyjä, ei-fiktiivisissä tarkastellaan todellista elämää. Rajanveto voi olla vaikeaa.
- Dokumenttielokuvassa tekijä voi valita vapaasti, kuinka hän käsittelee ja kuvaa todellista maailmaa. Dokkarin voi tehdä mistä aiheesta tahansa.
- Dokkarin voi helposti tehdä pienellä kuvausryhmällä ja kalustolla.
- Dokumenttielokuvassa seurataan usein päähenkilön tai -henkilöiden elämää.
- Dokumenttielokuvaan on useita eri lähestymistapoja:
- selittävä dokkari: selostaja kertoo tapahtumista
- osallistuva dokkari: tekijä osallistuu tapahtumiin itse
- havainnoiva dokkari: tekijä ei näy kuvassa, vaan tekee havaintoja maailmasta
- runollinen dokkari: kuvallisia ja äänellisiä aineksia yhdistellään aiheeseen ja tunnelmaan sopivasti
- Dokkarin tekeminen on hyvä tapa puuttua tekijää ärsyttäviin epäkohtiin, mutta dokumentaristi ei saisi kärjistää asioita liikaa ja näin muokata totuutta.
- On tärkeää miettiä, kenen näkökulmasta tapahtumat esitetään. Näkökulma on tekijöiden valinta: mitä näytetään, ketä seurataan, missä seurataan ja mitä kysytään.
- Todellisia tapahtumia voi myös lavastaa jälkikäteen ja näytellä uudelleen.
- Jo kuvausvaiheessa pitää kysyä lupa kaikilta mukanaolleilta. Elokuva kannattaa näyttää siinä esiintyville ennen julkaisua.
Katso
- Docventures/sarjassa Riku ja Tunna esittelevät heit’ päräyttäneitä dokumentteja.
http://yle.fi/aihe/docventures - Kolmas ulottuvuus -nettisivuilta löytyy huikea määrä dokumenttielokuvia maailmalta.
http://www.kolmasulottuvuus.fi/ - Yksi dokumenttielokuvan muoto on mokumentti, ”mukamas dokumenttielokuva”. Katso esimerkkinä suuren suosion saavuttanut Urheiluhullu.
https://www.youtube.com/watch?v=phOjmGxK5EQ - Dokumenttielokuva voi olla myös sanaton kuvaileva kertomus. Hyvinä esimerkkeinä tästä toimivat Hannes Vartiaisen ja Pekka Veikkolaisen palkitut dokkarit.
http://www.pohjankonna.fi/ - Nettidokumentti voi nopeasti kommentoida ajankohtaista asiaa. Isojen poikien ilmastopelissä -pikadokumentti tehtiin alusta loppuun viikossa.
http://www.youtube.com/watch?v=4qYZ6t99hRk - Brittiläiseltä 4docs-sivustolta voit katsoa lyhytdokkareita (englanniksi).
http://www.4docs.org.uk/ - Brittiläisessä Creature Comforts -tv-sarjassa haastateltiin oikeita ihmisiä ja tehtiin vaha-animoidut eläimet, jotka puhuivat nämä haastattelut. Onko tämä dokumenttielokuvaa?
http://www.youtube.com/playlist?list=PL4FF3F1283D9EAC0D
Lue
- Mikä on dokumenttielokuva? Dokkinon oppimateriaali vastaa tähän kysymykseen.
http://docpoint.info/sites/default/files/mika_on_dokumenttielokuva_update.pdf - Dokkinosta löytyy myös oppimateriaali lyhyen dokumenttielokuvan tekemiseen.
http://docpoint.info/sites/default/files/oma_dokkari_updated_0.pdf - Kavin elokuvapolku keskittyy fiktioelokuvaan, mutta monet asiat pätevät myös dokumenttiin.
http://elokuvapolku.kavi.fi/ - Ohjaaja John Webster kirjoittaa dokumenttielokuvan käsikirjoittamisesta.
http://elokuvantaju.uiah.fi/oppimateriaali/kasikirjoitus/artikkelit/webster_dokumenttielokuvan.jsp - Bill Nichols jakaa dokumenttielokuvat kuuteen eri moodiin (englanniksi).
http://en.wikipedia.org/wiki/Documentary_mode
20 kommenttia
Hyvä tutoriaali, auttoi paljon oman tekemisessä.
Määritelkää ”K-7” esim saako räjähdyksiä jne olla videolla?
Ikärajaohjeet löytyvät sääntösivulla mainitusta linkistä, eli: http://www.ikarajat.fi/kriteerit.pdf
Ohjeistuksen mukaan K7:ssa sallitaan seuraavasti: ”väkivaltaviitteet saavat olla lievästi pelottavia ja tunnelman intensiivisyyden voimakas korostuminen niiden yhteydessä lyhytkestoista” ja ”melko lieviä ja lyhytkestoisia kauhuelementtejä, pientä pelottavuutta tai jännittävyyttä tai väkivallan uhkaa. OHJE: Lievät kauhuelementit esimerkiksi animaatiossa tai fantasiassa (hirviöhahmoja, muodonmuutoksia, synkähköä visuaalista kuvastoa, lyhytkestoisia takaa-ajoja tai kohtalaisia ääni- ja kuvatehosteita).”
Eli räjähdyksiä ei sinänsä ole kielletty, mutta tapa tai asiayhteys, jossa niitä esitetään, ei saa olla ahdistava.
Saako tehdä elokuvan kiusaamisesta ja sen vastustamisesta?, ja jos saa mihin kategoriaan se liittyy 🙂
Hei, tottakai saa tehdä! Se on arvokas aihe. Jos elokuvasi sisältö on keksittyä ja siinä esiinnytään, on kyse todennäköisesti fiktiosta. Dokumentista taas on kyse, jos käsittelet elokuvassa esimerkiksi jotain todellista kiusaustapausta ja vaikkapa haastattelet tapauksen osapuolia.
Hei!
Incompetech.com- sivulla ei löydy meidän projektille sopivaa musiikkia. Lainkaan, jos se maksaa. Mutta minulla on sentään puhelimessa musiikkia, Kevin MacLeodin musiikkia. Joten kysymys: Saanko käyttää minun puhelimelta KevinMac Leodin musiikkia, koska myös siinä sivulla on hänen musiikkia, mutta ei niitä kappaleita mitä tarviin + maksullista. 🙁
Hei Nicole, kuten kilpailun säännöissä sanotaan, vain Incompetech.com-sivuston musiikki on luvallista. Tämä sääntö johtuu mahdolliseen tv-esitykseen liittyvistä tekijänoikeusongelmista. Kaikki Incompetech-sivuston Royalty Free -osastolla ladattavissa oleva musiikki on ilmaista, eli mistään ei joudu maksamaan mitään. Voi olla, että sääntö tuntuu rajoittavalta, mutta kaikki muutkin kilpailijat joutuvat käyttämään näitä samoja kappaleita (tai tekemään musiikkia itse). Mistä olet löytänyt muuta Kevin MacLeodin musiikkia?
Pystyy lataamaan YouTuben kautta musiikkia puhelimelle, yhdellä osoitteella. Kun kopioi linkin siitä videosta (musiikkivideosta) ja sitten syöttää sen yhteen sivuun, se latautuu tietokoneelle ja sitten puhelimelle. Eli joo, mutta myös youtubessa on kirjoitettu Royalty-Free. (otsikoksi)
Ja nyt kun menin tarkistamaan palkkia: ilmaista musiikkia. niin se löyty, heti kun klikkaan siitä tulee mainos. >:(
YouTubesta ladattu musiikki ei ole kilpailuelokuvissa sallittua. Voit etsiä kilpailuelokuviin musiikkia täältä: http://incompetech.com/music/royalty-free/music.html
Hei!
Jotenkin en voinut löytää/ymmärtää milloin pitäisi olla -LADATTUNA- elokuva? Ei kai tänään? (anteeksi kun myöhässä)
Säännöissä kohdassa kaksi lukee: ”Jotta elokuva voi osallistua kilpailuun, sen on oltava toteutettu kilpailuaikana. Kilpailuaika alkaa maanantaina 1.2.2016 klo 12:00 ja päättyy torstaina 31.3.2016 klo 24:00. Elokuvan voi lähettää Kaikki kuvaa –sivuston kautta sähköisesti tai postitse. Postitse lähetettyjen elokuvien tulee olla perillä 31.3. mennessä.
Finalistit julkaistaan ja yleisöäänestys alkaa 20.4.2016. Yleisöäänestys päättyy 29.4.2016 klo 24:00. Kaikki kuvaa –gaalan nauhoitukset järjestetään Tampereella 14.5.2016 ja gaala esitetään Yle TV2:lla pian tämän jälkeen.”
Elokuvan pitää olla siis ladattuna Kelaamoon 31.3.2016 klo 24:00 mennessä.
Heipähei!
Hylätäänkö elokuva todellakin, kun en muista missään nimessä kappaleiden säveltäjiä? Leffassa lukee, mistä musiikki on otettu. (Incompetech.com) Mutta en kiinnittäny huomiota säveltäjiin. 🙁
Moi Nicole! Kilpailuun saapuu todella paljon elokuvia, eli meitä helpottaisi kovasti, jos pystyisit käymään itse Incompetech-sivustolla uudelleen ja kokeilemaan, josko löytäisit samat biisit uudelleen. Jos kuitenkin biisit varmasti ovat Incompetech-sivustolta peräisin, mutta et millään muista niitä tai saa itse selville, niin ei hätää, me autamme kyllä. Elokuvaa ei siis hylätä tämän takia.
Moi, käykö dokkari sarjaan behind the scenes tyyppinen video? Koska ajattelin kuvata semmoisen ykkös elokuvan ohella.
Moi Iiro, behind the scenes -dokkari sopii dokkarisarjaan vallan mainiosti, eli anna palaa! 🙂
Hei, onko mahdollista saada mikkiä lainaa, ainoa mikä puuttuu.
Moi! Yleisesti ottaen paikallisilta mediakeskuksista ja nuorisotaloilta voi kysellä josko kalustoa saisi lainaan. Helsingissä ainakin yksi hyvä paikka on toimintakeskus Happi Sörnäisissä: http://happi.munstadi.fi/toiminta/
Saako käyttää http://keepsakevideo.com/photo_montage_songs.htm#FRI sivustolta biisiä You’ve Got A Friend – James Taylor vuodelta 1971, se sopii parhaiten mun projektiin.
Minulla on kiire, voisitteko vastata?