Kaikki kuvaa -kilpailu 2023

Tulokset julkaistu!

Kymmenvuotisjuhlavuottaan viettänyt Kaikki kuvaa -kilpailu on valtakunnallinen ja Suomen suurin elokuvakilpailu lapsille ja nuorille. Järjestäjänä toimii tuotantoyhtiö Amazement. Kilpailussa oli kolme avointa sarjaa iän mukaan. Tämänkertaisena uudistuksena mukana on ensimmäistä kertaa myös oma sarja Kaikki kuvaa -työpajaelokuville, jossa ala- ja yläkouluikäiset lapset ja nuoret toteuttivat lyhytelokuvia alan ammattilaisten ohjauksessa.

Kilpailun aikataulu:

1.2.2023: Kilpailuaika alkaa.
31.3.2023: Kilpailuaika päättyy.
18.4.2023: Kilpailun finalistit paljastetaan ja kaikki kisaelokuvat julkaistaan sivustolla. Yleisöäänestys alkaa.
2.5.2023: Yleisöäänestys päättyy.
13.5.2023: Kaikki huipentuu Kaikki kuvaa -gaalaan Helsingissä.

Muista lukea kilpailun säännöt huolellisesti!
Jotain epäselvää? Tsekkaa usein kysytyt kysymykset!

Pähkinänkuoressa:

  • kolme vapaata kilpailusarjaa osallistujien iän mukaan:
    • 8–15-vuotiaat
    • 16–19-vuotiaat
    • 20–23-vuotiaat
    • Lisäksi työpajaelokuvien sarja!
  • elokuvan kesto 1–5 min
  • kilpailuaika 1.2.–31.3.2023
  • elokuva on toteutettava kilpailuaikana
  • elokuvien tulee noudattaa ikärajaa K12 (mutta mieluummin K7)
  • finaaliin valitaan vähintään KOLME parasta elokuvaa per sarja
  • ammattilaisraati valitsee voittajat, yleisö äänestää suosikkinsa
  • Kaikki kuvaa -gaalassa finalistit katsellaan upeassa elokuvateatterissa ja tuomaristo palkitsee parhaat

Kilpailun pääteema on tänä vuonna KIELI.

Kieli on viestinnän väline. Kielen avulla voimme kommunikoida toistemme kanssa ja ymmärtää toisiamme. Sinun ei tarvitse kuin seurata uutisia tai katsella ympärillesi, jotta huomaat, miten tärkeää on, että kommunikaatio toimii.

Kommunikaatio voi myös epäonnistua. Kieli voi mennä solmuun ja väärät sanavalinnat voivat johtaa riitaan. Kieli tulee kuitenkin apuun myös riitojen ja konfliktien selvittämisessä. Jos sanat eivät riitä, voi kokeilla eleiden tai kosketuksen kieltä.

Yleinen kielikuva kommunikaation onnistumiselle on ”yhteisen sävelen löytäminen”. Jos harrastat soittamista tai laulamista, osaat kuvitella, millainen on musiikin kieli. Muillakin taidelajeilla on omat kielensä ja ehkä jopa murteensa. Millainen on elokuvan kieli? Oletko miettinyt, mitä kaikkea kieli voi tarkoittaa?

Kieli sisältää sanoja ja rakenteita – mutta se on paljon muutakin kuin kielioppia, sanakirjoja tai kielen oppimateriaaleja. Kieli on kulttuuria, identiteettiä, tapa katsoa maailmaa. Jokainen uusi kieli avaa uuden kulttuurin, uuden kokonaisen maailman. Muiden kielten opiskelu ja oppiminen lisää ymmärrystä muusta maailmasta. Pienikin kielitaito on arvokasta ja laajentaa näköalaa oman kielikuplan ulkopuolelle.

Jos et ole vielä pohtinut omaa suhdettasi kieleen, nyt on siihen oiva mahdollisuus. Mitä ajatuksia, tunteita tai toiveita teema herättää sinussa?

Koko elokuva voi käsitellä teemaa, tai siihen voidaan vain lyhyesti viitata jossain vaiheessa elokuvaa, mutta kieliteeman on oltava jollain tavalla mukana kaikissa kilpailuelokuvissa. Kilpailun ilmoittautumislomakkeessa kysytään, millä tavalla teema on elokuvassa otettu huomioon.

Teeman mukanaolo ei tarkoita, että sanaa ”kieli” tarvitsisi erikseen lausua elokuvassa, kunhan ajatus välittyy. Poeettiset scifi-musikaalit, animoidut taidedokumentit, kreisikomedialla ryyditetyt temppuvideot, raastavat tragediat ja kieli poskessa -toimintapläjäykset ovat kaikki yhtä lailla tervetulleita. Tärkeintä on keksiä jotain omaa!

Yhteistyökumppanit

Kaikki kuvaa -kilpailun 2023 pääyhteistyökumppanina toimii Suomen kieltenopettajien liitto. Kilpailua rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Mikko Kodisoja säätiö.

Yhteistyössä ovat mukana myös Saamelaiskäräjät, Kuurojen liitto ja Elävän kuvan keskus ELKE ry sekä palkintosponsoreina toimivat suomalainen kaiutinvalmistaja Genelec, valo- ja videokuvaustuotteiden jakelija Focus Nordic sekä elokuvateatteriketju Finnkino.

Ota huomioon:

Kaikki kilpailuun osallistuvat elokuvat ovat julkisia, ja ne pysyvät sivustolla katsottavissa myös kilpailun jälkeen. Kisaelokuvia esitetään usein kisan jälkeen myös muualla, esim. elokuvafestivaaleilla ja niitä voidaan käyttää myös tulevien kilpailujen markkinoinnissa. Siksi sinun ja jos olet alaikäinen, myös huoltajasi on hyvä miettiä, kuinka yksityisiä asioita (kuten terveystietoja) haluat elokuvassasi paljastaa.

Tässä muutama kysymys pohdittavaksi:

    • Missä elokuvani julkaistaan kisan aikana ja sen jälkeen? Sääntöjen pykälä 11 käsittelee tätä asiaa.
    • Kun elokuvani julkaistaan, se kerää katsojia, jotka eivät tunne minua. Mitä haluan heidän tietävän minusta? Mitä en halua paljastaa heille?
    • Jos elokuvani kuvaa todellisen ihmisen elämän oikeita tapahtumia, onko kyse omista kokemuksistani vai jonkun toisen? Olenhan varmistanut, että minulla on lupa paljastaa elokuvassani tietoja toisen ihmisen henkilökohtaisista asioista?
    • Eri tyylilajeja on kymmenittäin, ja niistä löytyy infoa alempaa tältä sivulta. Mikä tyylilaji sopisi elokuvaani? Auttaisiko tyylilajin vaihtaminen vetämään juuri minulle sopivan rajan siihen, mitä asioita haluan pitää yksityisinä ja mitä haluan kertoa muille?

Kaikki kuvaa -kilpailussa tekninen toteutus ei ole arvosteluperuste, sisältö on tärkein. On toki hyvä, jos pystyt lähettämään elokuvasi meille yhtä laadukkaana versiona kuin se näkyy omalla koneellasi. Näillä export-asetuksilla saat luotua elokuvatiedoston optimaalisessa formaatissa:

  • Video: 4K (3840 x 2160 pikseliä) tai FullHD (1920 x 1080 pikseliä), ruutunopeus 25 fps
  • Ääni: Stereo (2.0), 16 bit, 48 kHz
  • Codec: H.264 + AAC. MP4/MOV container
  • Bitrate alle 30 MB/s

Jos et ymmärrä näistä mitään, se ei haittaa. Riittää että toimitat valmiin elokuvatiedostosi meille. ÄLÄ kuitenkaan lähetä meille leikkausohjelman työskentelytiedostoa, sillä se aukeaa ainoastaan oman koneesi leikkausohjelmassa. Luo siis elokuvastasi erillinen elokuvatiedosto ja lähetä se meille.

Kaikki kuvaa -kilpailun tuomaristo 2023

8–15-vuotiaiden sarja:


Elsi Sloan

näyttelijä, muusikko

Elokuussa 2022 julkaistiin nuortensarja Outo kesä ja marraskuussa sai ensi-iltansa elokuva Sydänpeto. Teosten yhteinen nimittäjä on niiden pääosissa taituroiva, muusikkonakin tunnettu ilmiö nimeltä Elsi Sloan. Elsi on Sydänpedon roolistaan myös tämän kevään Jussi-gaalassa ehdolla vuoden näyttelijätulokas -kategoriassa. Elsi toimii kilpailun 8–15-vuotiaiden sarjan päätuomarina.

Valokuva: Lauri Karo

16–19-vuotiaiden sarja:

Jani Volanen
näyttelijä, ohjaaja-käsikirjoittaja

Jani Volanen on kotimaisen elokuva- ja tv-alan moderni legenda. Hän on luonut suomalaisen tv-historian keskeisimpiä kultakimpaleita: Studio Julmahuvi, Putous, Ihmebantu, M/S Romantic ja tuore Munkkivuori ovat kaikki merkkipaaluja. Yhtä lailla menestystä on karttunut näyttelijänä, mm. kahden sivuosa-Jussin verran. Monet tuntevat Janin myös Pasila-animaatiosarjan ääninäyttelijänä (mm. Kyösti Pöysti). Jani ratkaisee raadissa 16–19-vuotiaiden sarjan elokuvien kohtalon.

Valokuva: Marjo Tynkkynen

20–23-vuotiaiden sarja:

Anna Brotkin
käsikirjoittaja

Komediaan erikoistunut käsikirjoittaja Anna Brotkin on kynäillyt useita komediasarjoja, mutta ennen kaikkea hänet tunnetaan kolminkertaisen Venla-voittajan, huippusuositun Aikuiset-draamakomediasarjan luojana ja käsikirjoittajana. Anna laittaa paremmuusjärjestykseen kilpailun 20–23-vuotiaiden sarjan elokuvat.

Valokuva: Siiri Halko

Työpajaelokuvien sarja:

Hanna Bergholm
ohjaaja

Elokuvaohjaaja Hanna Bergholm on juuri tehnyt jotain ennennäkemätöntä: ohjannut loistavan suomalaisen kauhuelokuvan, joka on kerännyt suitsutusta niin Suomessa kuin maailmalla. Maaliskuussa 2022 Suomen ensi-iltansa saanut Pahanhautoja on kevään Jussi-gaalassa ehdolla viidessä eri kategoriassa. Kaikki kuvaa -kilpailussa Hanna toimii työpajaelokuvien sarjan päätuomarina.

Valokuva: Laura Malmivaara

Kaikki kuvaa -gaala 2023

Kilpailu huipentuu lauantaina 13.5. Helsingin upeassa elokuvateatteri Orionissa järjestettävään Kaikki kuvaa -gaalaan, jossa finalistielokuvat katsotaan optimaalisissa olosuhteissa ja arvovaltainen tuomaristomme palkitsee voittajat mahtavin palkinnoin, joista lisää alempana.

Kaikki finalistielokuvien tekijät ympäri maan kutsutaan gaalaan. Tilaisuus on lisäksi yleisölle avoin, eli loput teatterin paikat jäävät muun yleisön täytettäviksi. Kaikki elokuvien ystävät ovat tervetulleita mukaan! Tarkempia tietoja julkaisemme toukokuun lähestyessä.

Gaalan juontavat Kaikki kuvaa -legendat Emppu ja Patse.

juontajat_gaala

Tyylilajit

Kilpailuelokuvien tyyli on vapaa. Voit valita ESIMERKIKSI jonkun seuraavista, tai sitten voit tehdä jotain ihan muuta, vaikkapa kokeellisen taide-elokuvan tai runollisen länkkäritragedian!

Fiktio

Tee vapaasti sellainen leffa kuin haluat. Jos kuitenkaan elokuvasi ei ole näytelmällinen tai itse keksitty, vaan seuraat siinä todellisia tapahtumia, kyse on yleensä dokumentista (katso Dokkari). Tutustu fiktioelokuvan tekemiseen katsomalla Patsen ja Empun esimerkkielokuva Sara sekä fiktiotutoriaalit, joissa käydään läpi elokuvan tekovaiheita.

Dokkari

Dokumentaristi kuvaa elokuvissaan todellista maailmaa. Rajaa fiktion ja dokumentin välille on kuitenkin joskus vaikea vetää. Voit myös pyytää meitä tekemään valinnan samalla kun lähetät leffan. HUOM! Myös animaatio voi olla dokkari. Jos haluat tietää lisää dokkareista, katso Patsen ja Empun dokkaritutoriaali!

Animaatio

Tee nukkeanimaatio, legoanimaatio, piirrosanimaatio tai vaikka kahvianimaatio! Jos et vielä osaa animoida, ei hätää, animaatiotutoriaalimme auttaa.

Musavideo

Tee kavereittesi bändille tai omalle biisillesi mieletön musavideo! Jos tällaista mahdollisuutta ei ole, voit myös valita biisin esim. Incompetech.com -sivustolta ja tehdä musavideon sille. Musavideossa voit antaa mielikuvituksen lentää! HUOM. Tekijänoikeussyistä levy-yhtiöiden levittämän kaupallisen musiikin käyttö ei ole sallittua. Et voi myöskään itse laulaa/soittaa tunnettua kappaletta. Jos musavideon tekeminen mietityttää, katso kuinka Patse ja Emppu tekivät oman musavideon!

Harrastevideo

Tee skeittivideo, snoukkavideo, kuvaa ratsastusta, origameja, kokkausta tai tanssia, my day tai mitä ikinä mieleen juolahtaakaan! Jos kaipaat vinkkejä, tsekkaa Empun ja Patsen harrastevideotutoriaali!


Kaikki kuvaa -gaalassa kilpailun arvovaltaiset tuomarit jakavat palkinnot
vuoden parhaille nuorille elokuvantekijöille!

Palkinnot 2023

16–19 v & 20–23 v:

KULTAA: Genelec 8010 AW -kaiutinpari, Finnkinon leffalippuja ja diplomi.

HOPEAA: Boundary The Errant Pack -kamerareppu, lisäksi Finnkinon leffalippuja ja diplomi.

PRONSSIA: Nanlite PavoBulb 10C -valaisin, Finnkinon leffalippuja ja diplomi.

8–15 v:

KULTAA: Genelec 8010 AW -kaiutinpari, Finnkinon leffalippuja ja diplomi.

HOPEAA: Genelec 8010 AW -kaiutinpari, Finnkinon leffalippuja ja diplomi.

PRONSSIA: Boundary The Errant Pack -kamerareppu, Finnkinon leffalippuja ja diplomi.

SIJAT 4/5: Boundary The Errant Pack -kamerareppu tai Nanlite PavoBulb 10C -valaisin, Finnkinon leffalippuja ja diplomi.

Työpajaelokuvat:

KULTAA: Genelec 8010 AW -kaiutinpari, Finnkinon leffalippuja ja diplomi.

HOPEAA: Boundary The Errant Pack -kamerareppu, Finnkinon leffalippuja ja diplomi.

PRONSSIA: Boundary The Errant Pack -kamerareppu, Finnkinon leffalippuja ja diplomi.

SIJAT 4/5: Boundary The Errant Pack -kamerareppu tai Nanlite PavoBulb 10C -valaisin, Finnkinon leffalippuja ja diplomi.

Yleisön suosikkielokuva:

Kaikkien kilpailuelokuvien joukosta yleisön valitsema suosikkielokuva palkitaan 300 eurolla, Finnkinon leffalipuilla ja diplomilla.

Paras teemaelokuva:

Kilpailun kieliteemaa parhaiten käsitellyt elokuva palkitaan Zhiyun Smooth 5S Gray -kuvanvakaimella sekä Finnkinon leffalipuilla ja diplomilla.

Lisäksi jaamme muille finalistien ulkopuolisille elokuville kunniamainintoja!

HUOM. Palkintoihin saattaa tulla muutoksia tai lisäyksiä kilpailun aikana.

Tekijät kertovat

Vuoden 2019 dokumenttisarjassa hopealle tulleen elokuvan tekijät kertovat leffan tekoprosessista. Katso valmis elokuva!

Vuoden 2017 fiktiosarjan voittajaelokuvan tekijät kertovat kokemuksistaan (englanniksi, mukana suomenkieliset tekstitykset). Katso valmis elokuva!

Vuoden parhaat elokuvat

Hae inspiraatiota katsomalla viimevuotiset finalistielokuvat!

Katso muita elokuvia

Lasten ja nuorten tekemiä leffoja on sivustolla julkaistu jo toistatuhatta. Käy katsomassa ja anna palautetta tekijöille.