Pähkinänkuoressa

  • Musavideossa kannattaa miettiä minkälainen video sopii biisin tunnelmaan; kaikkea voi kuitenkin kokeilla.
  • Videon rytmi noudattaa usein biisin kaavaa. Rytmi ei kuitenkaan ole pelkkää leikkausta, vaan se, mitä kuvassa tapahtuu, luo ensisijaisesti rytmin.
  • Kuvaksissa kannattaa käyttää playbackia, jotta bändi ja näyttelijät pääsevät paremmin fiilikseen.
  • Digijärkkäreihin saa valovoimaisia objektiiveja, joilla pystyy kuvaamaan hämärämmässä kuin esimerkiksi tavallisilla videokameroilla.
  • Valovoimaisten objektiivien hyvä ja huono puoli on se, että suurella aukolla syväterävyys kapenee pieneksi, jolloin hyvin pieni osa kuvasta näkyy tarkasti. Pienellä aukolla syväterävyys kasvaa ja kuva tummenee.
  • Shutter speedin eli suljinajan tulee aina (25 kuvaa sekunnissa -videota kuvatessa) olla 1/50, ellei kuvaa todella ripeää liikettä.
  • Liian korkealla ISO-arvolla kuvaan alkaa ilmaantua kohinaa.
  • Heijastamalla valoa se tasoittuu ja pehmenee.
  • Sanotaan, että silmävalo on elokuvan tärkein valo.
  • Kamera-ajoilla kuvaan saa helposti lisää näyttävyyttä ja fiilistä. Kamera-ajoon voi käyttää vaikka pyörätuolia.
  • Musavideon (tai minkä tahansa elokuvan) voi tehdä myös pelkällä still-kameralla stop-motion -tekniikalla.
  • Vihreää (tai sinistä) kangasta vasten kuvatessa taustan voi jälkikäteen muuttaa muuksi tietokoneella. Tekniikan englanninkielinen nimi on chroma key tai tuttavallisemmin green screen.
  • Kun kuvataan hidastettuja lauluosuuksia 50 kuvaa sekunnissa, laulajan tulee laulaa biisiä tuplanopeudella.
  • Musavideotakin kannattaa suunnitella hiukan ennakkoon.
  • Aina ei ole pakko edetä biisin ehdoilla: voi myös kuvata materiaalia ja miettiä, minkälainen musiikki siihen voisi sopia.
  • Leikkauksessa saa luotua vanhan ajan mykkäelokuvatyylin tekemällä kuvasta mustavalkoisen, nopeuttamalla sitä hiukan ja muuttamalla kuvasuhteen 4:3:een.
  • Pidemmälle ehtineet leikkaajat hyödyntävät näppäinkomentoja. JKL eli kyseiset kolme näppäintä nopeuttavat leikkauskohdan hienosäätöä editointiohjelmassa: J toistaa kuvaa väärinpäin, K pysäyttää sen ja L toistaa normaalisti eteenpäin.

Lisämateriaalit

Musiikkivideon yksi hienous on, että ne ovat täydellinen mahdollisuus kokeilla erilaisia ilmaisumuotoja sekä teknisiä kikkoja. Monet nykyiset Hollywoodin tähtiohjaajat ovatkin löytäneet tyylinsä tekemällä musavideoita. Alla on listattuna joitakin videota sekä niissä käytettyjä visuaalisia tai kerronnallisia keinoja.

Musavideossa voi kokeilla mitä tahansa

Musiikkivideo perustuu usein hyvään alkuideaan, joka voi olla miten hullu tahansa. Alla on esitelty muutamia musiikkivdeoita, jotka on tehty hulvattoman idean perusteella.

Ufoja taivaalla ja stop-motion

Kuten Emppu ja Patse näyttivät, musavideossa voi ampua vaikka ufoja taivaalta. Musavideon voi tehdä myöskin ilman videokameraa, still-kuvilla!

Hektinen leikkaus

Vaikuttiko Patsen meditointihetki liian nopeasti leikatulta? Musavideot ovat usein tunnettuja hektisestä leikkauksesta. Alla hieno esimerkki miten nopeaa leikkausta voi käyttää tehokkaasti. Lisäksi videossa käytetty päällekkäisiä kuvakerroksia.

Rauhallinen rytmi

Hektisen leikkauksen vastakohta on rauhallinen rytmi, joka sopii monesti tietysti chillimpään musaan. Alla muutamia esimerkkejä, joissa musiikin voimaa korostetaan erittäin seesteisellä rytmillä. Koko videon voi toteuttaa vaikka yhdellä kuvalla!

Musavideoon ei aina tarvitse bändiä

Jos sinulla ei ole kaverin bändiä, jolle haluaisit tehdä videon, niin voit ottaa yhden biisin Kaikki kuvaa -sivuilta ja tehdä videon siihen. Näin ovat tehneet muutkin, katso alta.

Kamera-ajot

Kaikki kuvaa -sivuilla ollaan nähty, miten helppoa kameraa on liikuttaa. Musiikkivideo onkin erinomainen paikka kokeilla erilaisia kamera-ajoja. Koko musiikkivideon voi toteuttaa vaikka yhdellä pitkällä kamera-ajolla.

Musavideossa kokonainen tarina

Haluaisitko tehdä jotain merkityksellisempää kuin vain kauniita kuvia? Jos sinulla on sanoma tai väite jonka haluat kuuluviin, musiikkivideo on hyvä paikka myös sille. Katso alta muutamia esimerkkejä erilaisista toteutusmahdollisuuksista.

Split screen

Nykyisin monet tv-sarjat ja elokuvat käyttävät jaettua ruutua. Näin voi tehdä myös musiikkivideossa.

Monistus

Kuvaa voi myös monistaa ja ja leikkiä hahmojen monistuksilla.

Ihmiset reagoimassa biisiin

Aina ei tarvitse kuvata bändiä soittamassa, vaan voi kuvata vaikkapa ihmisiä kuuntelemassa kappaletta.

Jo olemassaolevan materiaalin käyttö

Jos sinulla on vanhoja videoitasi, vanhempia kaitafilmejä tai vaikkapa netistä löydettyä tekijänoikeusvapaata arkistomateriaalia, voit ottaa materiaalin käsittelyysi ja leikata siitä musiikkivideon.

Timelapse

Timelapse on hyvä tekniikka myös musiikkivideossa.

Bändi ja yleisö

Kaikkein perinteisin tapa tehdä musavideo on kuvata bändin keikka ja editoida siitä musiikkivideo. Tämänkin voi tehdä omaperäisesti.

Musavideon voi kuvata missä tahansa

Yksi musavideon hienouksista on, että siinä ei tarvitse välittää äänittämisestä kuvaustilanteessa. Niinpä musavideon voi kuvata vaikkapa missä tahansa julkisella paikalla, esimerkiksi kadulla.

Materiaalin toisto

Onko sinulla muutama hieno kuva, muttei tarpeeksi biisin pituutta varten? Ei hätää, musavideossa voi toistaa samaa materiaalia useita kertoja.

Hologrammi ja muut tekniset kikat

Oletko tekninen velho? Haluatko kokeilla erilaisia uusia ratkaisuja? Musavideo on sinulle juuri oikea formaatti.

Hidastus ja nopeutus

Kuvan nopeauttaminen ja hidastaminen ovat vanhoja hyväksi havaittuja kikkoja, jotka sopivat musiikkivideoon kuin räkä nenään.

Tekniikka

Seuraavista linkeistä voit tutustua tarkemmin musavideotutoriaalissa esiteltyihin teknisiin asioihin.

19 kommenttia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>