Kaikki kuvaa -kilpailun 2024 säännöt

A) Kaikki kuvaa -kilpailuun 2024 osallistuva elokuva on tehtävä näiden sääntöjen puitteissa. Jos elokuva rikkoo kilpailun sääntöjä, se diskataan kilpailusta. Lue siis säännöt huolellisesti!

B) Kaikki sääntöjen mukaan toteutetut, ajoissa palautetut elokuvat osallistuvat tuotantoyhtiö Amazementin muodostaman esiraadin suorittamaan esikarsintaan. Esikarsituista elokuvista tuomaristo valitsee kilpailun voittajat.

C) Kilpailun järjestäjä, tuotantoyhtiö Amazement, pidättää oikeuden tehdä muutoksia näihin sääntöihin.

1. Yleistä tietoa kilpailusta

Kaikki kuvaa -kilpailun 2024 järjestää tuotantoyhtiö Amazement. Pääyhteistyökumppaneina toimii Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry. Kilpailun järjestämistä rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Mikko Kodisoja Säätiö.

Yhteistyökumppanina toimii myös Elävän Kuvan Keskus Elke ry. Kilpailun palkintoja sponsoroivat Genelec, Focus Nordic, Finnkino ja Tunnin Kuva.

Kilpailussa on tänä vuonna pääteema: MEDIA. Koko elokuva voi käsitellä teemaa tai siihen voidaan vain lyhyesti viitata jossain vaiheessa elokuvaa, mutta mediaa (jotain mediavälinettä, mediatahoa, mediaan liittyvää ilmiötä tms.) tulee jollain tavalla käsitellä kaikissa kilpailuelokuvissa. Kilpailun ilmoittautumislomakkeessa elokuvaa lähettäessä joukkueelta kysytään, millä tavalla teema on huomioitu lähetettävässä elokuvassa. Lisätietoa kilpailusivulta. Suosittelemme lämpimästi myös tutustumista erilliseen teemasivuun.

Kilpailussa on kolme vapaata sarjaa, joihin voi osallistua millaisella elokuvalla tahansa. Ainoa määrittävä tekijä on ikä. Ensimmäinen sarja on suunnattu 8–12-vuotiaille, toinen 13–15-vuotiaille ja kolmas, uusi sarja nuorille ja nuorille aikuisille eli 16–23-vuotiaille. Näiden lisäksi mukana on työpajaelokuvien sarja, johon osallistuvat Kaikki kuvaa -työpajat 2023-24 -hankkeessa pienillä paikkakunnilla toteutetut, ala- ja yläkouluikäisten tekemät elokuvat.

Finalisteiksi valitaan tänä vuonna kussakin sarjassa lähtökohtaisesti kolme elokuvaa. Kilpailun esikarsintaraati saattaa kuitenkin nostaa jonkin sarjan kohdalla enemmän elokuvia mukaan finaaliin, mikäli valinta on erityisen vaikea. Lisäksi parhaalle finalistien ulkopuoliselle elokuvalle ja parhaiten kilpailun mediateemaa käsitelleelle elokuvalle on oma palkintonsa. Ensimmäistä kertaa kilpailun historiassa mukana on oma palkintonsa myös parhaalle kuvaukselle ja parhaalle musiikille tai äänisuunnittelulle.

Arvovaltaisen tuomaristomme kaikki jäsenet katsovat kaikki finalistielokuvat ja kommentoivat niitä, mutta jokaisella kilpasarjalla on oma puheenjohtaja, joka viime kädessä valitsee kyseisen sarjan voittajan. Kunkin sarjan päätuomarin voi tarkistaa kilpailusivulta.

Sama tekijäryhmä voi osallistua kilpailuun vain yhdellä elokuvalla. Jos kuitenkin koulussa tehdään koulutyönä elokuva ja osa tästä porukasta päättää tehdä vapaa-ajallaan toisen elokuvan, tämä on sallittua – kunhan tekijäkokoonpano on erilainen.

Kaikki kilpailuun lähetetyt, sääntöjen mukaiset elokuvat julkaistaan Kaikki kuvaa -sivustolla 18.4.2024.

Kilpailussa järjestetään myös yleisöäänestys. Kaikkien sarjojen kaikki kilpailuun hyväksytyt elokuvat ovat mukana yleisöäänestyksessä. Voittaja voi siis olla finalistien ulkopuolinen elokuva ja näin on käynyt usein.

Kilpailu huipentuu toukokuussa Helsingissä elokuvateatteri Orionissa järjestettävään Kaikki kuvaa -gaalaan, johon kutsutaan paikalle finalistielokuvien tekijät ympäri Suomen. Ennen palkintojenjakoa gaalassa järjestetään finalistileffojen elokuvateatterinäytös.

2. Kilpailuaika

Jotta elokuva voi osallistua kilpailuun, sen on oltava toteutettu kilpailuaikana. Elokuva ei siis saa sisältää kuvamateriaalia, joka on kuvattu kilpailuajan ulkopuolella. Jos kuitenkin haluat käyttää selvästi vanhempaa arkistomateriaalia esim. osana dokumenttielokuvaa, se on ok. Tämän säännön tarkoituksena on vain varmistaa, että kaikilla osallistujilla on yhtä paljon aikaa elokuvan tekemiseen.

Kilpailuaika alkaa tiistaina 1.2.2024 klo 12:00 ja päättyy toisena pääsiäispäivänä eli maanantaina 1.4.2024 klo 17:00. On syytä huomioida, että elokuvien vastaanotto päättyy viimeisenä kilpailupäivänä jo klo 17:00, ei siis keskiyöllä. Palauta elokuvasi ajoissa!

Finalistit paljastetaan, kaikki kilpailuelokuvat julkaistaan ja yleisöäänestys alkaa 18.4.2024. Yleisöäänestys päättyy kaksi viikkoa myöhemmin 2.5.3024 klo 24:00.

Kaikki kuvaa -kilpailu huipentuu Kaikki kuvaa -gaalaan, joka järjestetään lauantaina 11.5.2024 Helsingissä, elokuvateatteri Orionissa. Kutsuvieraiden lisäksi gaala on yleisölle avoin tilaisuus, johon on vapaa pääsy.

3. Kilpailuun osallistuminen

Kaikki kuvaa -kilpailuun 2024 osallistutaan täyttämällä ensin ilmoittautumislomake ja lähettämällä sitten valmis elokuvatiedosto.

Toimi näin:

1) Ilmoittaudu: Ilmoita elokuva mukaan kilpailuun täyttämällä Kaikki kuvaa -sivuston ilmoittautumislomake.

2) Lähetä elokuva:

A) sähköisesti: seuraa ilmoittautumislomake-sivun ohjeita ja lähetä sitten elokuvatiedosto sivulla annettujen ohjeiden mukaan.

B) postitse: voit lähettää elokuvan myös DVD-levyllä tai muistitikulla osoitteeseen:

Kaikki kuvaa -kilpailu 2024
AP Haglund Oy / Amazement
Fredrikinkatu 33 B, 3. krs
00120 Helsinki

Jos lähetät elokuvasi DVD-levyllä, ÄLÄ tee DVD-soittimissa katsottavaksi tarkoitettua videolevyä, vaan tee datalevy, jolla elokuva on tiedostona.

Levy tai tikku tulee lähettää hyvissä ajoin niin, että se on varmasti perillä kilpailun järjestäjällä viimeistään tiistaina 2.4.2024. Tätä myöhemmin saapuneet elokuvat eivät ehdi mukaan esikarsintaan. Levyt ja muistitikut voi noutaa gaalasta jos asiasta sopii kanssamme etukäteen – muuta tilaisuutta palautukseen ei ole. Emme postita saapuneita levyjä tai tikkuja takaisin.

4. Elokuvan kesto

Elokuvan maksimipituus on kaikissa pääkilpailusarjoissa (8–12 v, 13–15 v ja 16–23 v) viisi minuuttia (5:00) alku- ja lopputeksteineen. Minimipituus on minuutti (1:00). Näitä aikarajoja tulee noudattaa sekunnin tarkkuudella. Elokuva, joka kestää 0:59 tai 5:01, diskataan. Työpajaelokuvien kestoa ei ole rajoitettu, mutta myös ne noudattavat pitkälti samaa linjaa.

5. Elokuvan musiikki ja äänet

Elokuvassa voi käyttää omaa tai tutun tekemää musiikkia, kunhan tekemisessä osalliset eivät ole Teoston jäseniä. Vaihtoehtoisesti valmista musiikkia voi ladata netistä, seuraavin ehdoin:

Ainoa sivusto, jolta saa ehdoitta ladata musiikkia vuoden 2024 kilpailuelokuviin, on Incompetech.com.

Jos haluat käyttää musiikkia jostain muusta nettilähteestä, kysy aina ensin asiasta kilpailun järjestäjiltä, onko musiikki ok. Muista lähteistä löytyy vinkkejä tekijänoikeustutoriaalisivun listasta. Huomaathan, että Kaikki kuvaa -kilpailu 2024 luetaan kaupalliseksi käyttötarkoitukseksi, eli vain CC-BY (Attribution) tai Public Domain -lisenssillä varustetut biisit ja äänitehosteet ovat ok.

Lähetä musiikin tekijänoikeuksia koskeva kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen info [at] amazement.fi. Vastaamme vain tähän osoitteeseen tulleisiin tiedusteluihin. Anna samalla linkki löytämääsi kappaleeseen, jotta voimme käymme tarkastamassa sen tekijänoikeudet.

HUOM! Kaupallisen musiikin käyttö kilpailuelokuvissa ei ole tekijänoikeussyistä sallittua. Et voi myöskään itse esittää (edes hyräillä) elokuvassa tällaista kappaletta, sillä myös kyseinen sävellys on tekijänoikeuden alainen.

Elokuvan lopputeksteissä tulee ilmoittaa esiintymisjärjestyksessä jokaisen elokuvassa käytetyn musiikkikappaleen tiedot: kappaleen nimi, säveltäjä, esiintyjä, sovittaja ja sanoittaja. Lisäksi tulee ilmoittaa käytetty lisenssi. Incompetech.com-sivulta ladatun musiikin osalta lopputeksteihin tulee kirjata seuraava teksti jokaisen käytetyn biisin osalta:

BIISIN NIMI Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

6. Muut tekijänoikeusasiat

Elokuvassa ei saa esiintyä kuvamateriaalia, johon elokuvan lähettäjällä ei ole oikeutta. Jos käytät esimerkiksi dokumenttielokuvassa tai musiikkivideossa arkistomateriaalia, varmista, että sinulla on kuvamateriaalin tekijänoikeudet tai lupa käyttää kuvaa. Esimerkiksi seinällä näkyvä taulu on ok, jos se näkyy vain kuvan taustalla eikä siihen kiinnitetä erityistä huomiota. Huolehdi myös, ettei TV tai radio ole päällä kuvaustilanteessa. Muista, että myös kännykän soittoääni on musiikkia.

Lopullisessa vastuussa elokuvan tekijänoikeusasioista on joukkueen ilmoittautumislomakkeessa nimeämä huoltaja.

7. Kuvausryhmä ja esiintyjät

Kuvausryhmien tärkeimmissä rooleissa olevien jäsenten (esim. ohjaaja, kuvaaja, leikkaaja, pääosanäyttelijät) tulee olla ikäkategorian mukaisia (eli 8–12-vuotiaita, 13–15-vuotiaita tai 16–23-vuotiaita). Elokuvissa saa kuitenkin käyttää kaikenikäisiä esiintyjiä ja tuotantoavustajia. Jos suunnittelet päärooliin yli 23-vuotiasta henkilöä, kerro meille ensin, millaista elokuvaa olet suunnittelemassa, niin vastaamme tapauskohtaisesti, voidaanko tällainen elokuva hyväksyä kilpailuun. Tämä siksi, että kyse on kuitenkin lasten ja nuorten elokuvakilpailusta.

Vuoden 2024 aikana…

  • 13 vuotta täyttävä voi osallistua tärkeässä roolissa 8–12-vuotiaiden sarjaan tai 13–15-vuotiaiden sarjaan
  • 16 vuotta täyttävä voi osallistua tärkeässä roolissa 13–15-vuotiaiden sarjaan tai 16–23-vuotiaiden sarjaan
  • 24 vuotta täyttävä voi osallistua tärkeässä roolissa 16–23-vuotiaiden sarjaan.

8. Elokuvan kieli

Elokuvan voi toteuttaa millä tahansa kielellä ja kannustammekin kilpailun teeman mukaisesti monimuotoisuuteen. Kieli saa toki olla myös suomi! Mikäli elokuva EI ole suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen, elokuvasta tulee lähettää lista kaikista repliikeistä (muodossa ”aikakoodi – repliikki alkuperäiskielellä – repliikki suomeksi”) tai muista käännettävistä asioista mahdollista tekstittämistä varten. Esimerkiksi:
0:32 – Ich liebe dich. – Minä rakastan sinua.

On parempi, jos et lisää itse tehtyä tekstitystä elokuvaasi. Kilpailun järjestäjä vastaa kaikkien finalistielokuvien tekstittämisestä. Mikäli emme saa selvää jostakin repliikistä tms., olemme etukäteen yhteydessä elokuvan tekijöihin.

9. Elokuvien ikärajat

Kaikkien kilpailuun lähetettävien elokuvien tulee noudattaa ikärajaa K12 (sallittu yli 12-vuotiaille). Koska kilpailuun osallistuu myös 8-vuotiaita, suosittelemme kuitenkin, että tekijät tähtäävät ikärajaan K7 (sallittu yli 7-vuotiaille), jos mahdollista. Katso tarkemmat kriteerit tästä: https://kavi.fi/ikarajat/yleistieto/symbolit/

10. Huoltaja / vastuuhenkilö

Ilmoittautumislomakkeessa joukkueen on nimettävä huoltaja tai vähintään 18-vuotias vastuuhenkilö, joka vastaa siitä, että elokuva noudattaa tekijänoikeuksia ja toimii yhteyshenkilönä, johon kilpailun järjestäjät voivat olla yhteydessä tarvittaessa.

Vastuuhenkilö vastaa myös siitä, että kaikki muut elokuvan tekemiseen osallistuneiden alaikäisten huoltajat sitoutuvat sääntöjen kohdassa 11 mainittuun oikeuksien luovutukseen huollettaviensa osalta.

Mikäli elokuva valitaan sarjansa finalistiksi tai voittaa muita palkintoja, yhteydenotot joukkueeseen tapahtuvat vastuuhenkilön kautta.

11. Elokuvien oikeuksista

Kilpailun järjestäjällä, tuotantoyhtiö Amazementilla, on kilpailun gaalaan (11.5.2024) asti YKSINOIKEUS kilpailuelokuvien esittämiseen. Kilpailuun osallistuneita elokuvia ei siis saa esittää missään muualla ennen sitä ilman kilpailun järjestäjän kirjallista lupaa. Elokuvan julkaisu esim. YouTubessa ennen tuota ajankohtaa johtaa pääsääntöisesti elokuvan diskaamiseen kilpailusta.

Amazementilla on oikeus esittää kilpailuun osallistuneita elokuvia tai niiden osia Kaikki kuvaa -sivustolla, muilla hallinnoimillaan sivustoilla, eri tapahtumissa tai työpajoissa, markkinoinnissaan ja mainonnassaan. Amazementilla on myös oikeus siirtää tai myydä näitä oikeuksia eteenpäin kolmansille osapuolille.

Kilpailun päätyttyä ja yksinoikeuden rauettua kilpailun järjestäjällä säilyvät edelleen kilpailuelokuviin täydet esitys- ja hyödyntämisoikeudet edellämainitulla tavalla. 11.5.2024 elokuvien tekijät saavat takaisin esitysoikeuden omiin elokuviinsa ja voivat jakaa ja julkaista niitä haluamallaan tavalla.

Kaikki kilpailuun lähetetyt elokuvat jäävät myös kilpailun jälkeen katsottavaksi Kaikki kuvaa -sivustolle. Elokuvat tulevat olemaan katsottavissa sivustolla vuosikausia julkaisun jälkeen. Pidä siis huolta, että lähetät kilpailuun elokuvan, jonka julkaiseminen ja esittäminen esim. internetissä nyt (ja vielä vuosienkin päästä) on sinulle ja muille elokuvantekoon osallistuneille ok.

12. Gaala

Kaikki kuvaa -gaala järjestetään la 11.5.2024 Helsingin keskustassa elokuvateatteri Orionissa, jossa kaikki finalistielokuvat esitetään isolta valkokankaalta, kilpailun arvovaltainen tuomaristo palkitsee finalistit ja myös erikoispalkinnot jaetaan. Kunkin sarjan finalistit eli kolmen parhaan elokuvan tekijät kutsutaan gaalaan. Paikalle saavutaan omakustanteisesti. Gaalan kesto on n. kaksi tuntia.

13. Yhteydenotot

Kaikki kilpailua koskevat tiedustelut voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen info (at) amazement.fi.

saannot_sivukuva

 

 

 

saannot_sivukuva2

 

 

 

saannot_sivukuva3