Kaikki kuvaa -kilpailu 2022

Kaikki kisaelokuvat on nyt julkaistu ja finalistit selvillä!

Kaikki kuvaa -kilpailu on jo yhdeksättä kertaa järjestettävä valtakunnallinen ja Suomen suurin elokuvakilpailu lapsille ja nuorille. Järjestäjänä toimii tuotantoyhtiö Amazement. Kilpailussa on tänä vuonna useita uudistuksia – ehkä merkittävämpänä kilpailusarjat on luokiteltu tällä kertaa vain iän mukaan, eli tyyli on vapaa. Lisäksi osallistuminen on avattu ensimmäistä kertaa myös nuorille aikuisille eli 20–23-vuotiaille.

Kilpailun aikataulu:

1.2.2022: Kilpailuaika alkaa.
31.3.2022: Kilpailuaika päättyy.
13.4.2022: Kilpailun finalistit paljastetaan ja kaikki kisaelokuvat julkaistaan sivustolla. Yleisöäänestys alkaa.
27.4.2022: Yleisöäänestys päättyy.
14.5.2022: Kaikki huipentuu Kaikki kuvaa -gaalaan Helsingissä.

Muista lukea kilpailun säännöt huolellisesti!
Jotain epäselvää? Tsekkaa usein kysytyt kysymykset!

Pähkinänkuoressa:

 • kolme vapaata kilpailusarjaa osallistujien iän mukaan:
  • 8–15-vuotiaat
  • 16–19-vuotiaat
  • 20–23-vuotiaat
 • elokuvan kesto 1–5 min
 • kilpailuaika 1.2.–31.3.2022
 • elokuva on toteutettava kilpailuaikana
 • elokuvien tulee noudattaa ikärajaa K12 (mutta mieluummin K7)
 • finaaliin valitaan VIISI parasta elokuvaa per sarja
 • ammattilaisraati valitsee voittajat, yleisö äänestää suosikkinsa
 • Kaikki kuvaa -gaalassa elokuvat nähdään hienossa suuressa elokuvateatterissa ja tuomaristo palkitsee finalistit

Kilpailun pääteema on tänä vuonna MIELENTERVEYS.

Vuonna 2022 lasten ja nuorten kohtaamat haasteet ovat täysin erilaiset kuin aiemmilla sukupolvilla. Esimerkiksi ilmastoahdistus, yksinäisyys ja suorituskeskeisyys ovat monelle asioita, jotka kuormittavat mielenterveyttä. Kaiken lisäksi koronapandemia on jyllännyt jo kaksi vuotta, eikä vieläkään ole varmaa, kauanko tätä vielä jatkuu. Kuka ymmärtää ja kuuntelee? Mikä auttaa jaksamaan? Kenellä on valta vaikuttaa?

Lapset ja nuoret ovat tulevaisuuden päättäjiä, mutta haluamme antaa teille puheenvuoron jo nyt: Mikä sinulle ja ystävillesi tuo iloa ja onnea? Mikä lisää pahaa oloa? Miltä sinun mielesi näyttää – ja siten meidän tulevaisuutemme?

Koko elokuva voi käsitellä teemaa tai siihen voidaan vain lyhyesti viitata jossain vaiheessa elokuvaa, mutta mielenterveyden on oltava jollain tavalla mukana kaikissa kilpailuelokuvissa. Kilpailun ilmoittautumislomakkeessa kysytään, millä tavalla teema on elokuvassa huomioitu.

Huom! Teeman mukanaolo ei tarkoita, että sanaa ”mielenterveys” tarvitsisi erikseen lausua elokuvassa, kunhan ajatus välittyy. Aihetta saa lähestyä vakavasti, mutta yhtä hyvin saa tehdä hauskan huumoripläjäyksen. Tärkeintä on keksiä jotain omaa!

Yhteistyökumppanit

Kaikki kuvaa -kilpailun 2022 pääyhteistyökumppanina toimii Mielenterveyden keskusliitto. Kilpailua rahoittaa Mikko Kodisoja säätiö.

Odotamme innolla, millä tavalla mielenterveysteemaa käsitellään tulevissa kilpailuelokuvissa! Toivomme näkevämme elokuvissa jotain uutta, hienoa, omaperäistä, ajatuksia herättävää, outoa ja erilaista. Tekniikka ei ole tärkeää, vaan voit hyvin toteuttaa elokuvasi vaikka kännykällä – hyvä idea on onnistuneen elokuvan tärkein elementti!

Yhteistyössä ovat mukana myös Helsingin kaupunki ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti.

Kilpailun palkintosponsoreina toimivat suomalainen kaiutinvalmistaja Genelec, elokuvateatteriketju Finnkino sekä valokuvausliike Tunnin Kuva.

Ota huomioon:

Kaikki kilpailuun osallistuvat elokuvat ovat julkisia, ja ne pysyvät sivustolla katsottavissa myös kilpailun jälkeen. Kisaelokuvia esitetään usein kisan jälkeen myös muualla, esim. elokuvafestivaaleilla ja niitä voidaan käyttää myös tulevien kilpailujen markkinoinnissa. Siksi sinun ja jos olet alaikäinen, myös huoltajasi on hyvä miettiä, kuinka yksityisiä asioita (kuten terveystietoja) haluat elokuvassasi paljastaa.

Tässä muutama kysymys pohdittavaksi:

  • Missä elokuvani julkaistaan kisan aikana ja sen jälkeen? Sääntöjen pykälä 11 käsittelee tätä asiaa.
  • Kun elokuvani julkaistaan, se kerää katsojia, jotka eivät tunne minua. Mitä haluan heidän tietävän minusta? Mitä en halua paljastaa heille?
  • Jos elokuvani kuvaa todellisen ihmisen elämän oikeita tapahtumia, onko kyse omista kokemuksistani vai jonkun toisen? Olenhan varmistanut, että minulla on lupa paljastaa elokuvassani tietoja toisen ihmisen henkilökohtaisista asioista?
  • Eri tyylilajeja on kymmenittäin, ja niistä löytyy infoa alempaa tältä sivulta. Mikä tyylilaji sopisi elokuvaani? Auttaisiko tyylilajin vaihtaminen vetämään juuri minulle sopivan rajan siihen, mitä asioita haluan pitää yksityisinä ja mitä haluan kertoa muille?

Kaikki kuvaa -kilpailussa tekninen toteutus ei ole arvosteluperuste, sisältö on tärkein. On toki hyvä, jos pystyt lähettämään elokuvasi meille yhtä laadukkaana versiona kuin se näkyy omalla koneellasi. Näillä export-asetuksilla saat luotua elokuvatiedoston optimaalisessa formaatissa:

 • Video: 1920 x 1080 pikseliä, 25 fps
 • Ääni: Stereo (2.0), 16 bit, 48 kHz
 • Codec: H.264 + AAC. MP4/MOV container
 • Bitrate alle 30 MB/s

Jos et ymmärrä näistä mitään, se ei haittaa. Riittää että toimitat valmiin elokuvatiedostosi meille. ÄLÄ kuitenkaan lähetä meille leikkausohjelman työskentelytiedostoa, sillä se aukeaa ainoastaan oman koneesi leikkausohjelmassa. Luo siis elokuvastasi erillinen elokuvatiedosto ja lähetä se meille.

Kaikki kuvaa -kilpailun tuomaristo 2022

8–15-vuotiaiden sarja:


Minka Kuustonen

näyttelijä

Suomen viihdetaivaan kirkkaimpiin tähtiin lukeutuva Minka Kuustonen on nähty monipuolisten elokuva- ja teatterirooliensa ohella usein myös suosituissa tv-ohjelmissa kuten Putous. Hän on esittänyt pääosat elokuvissa Onnenonkija ja Wendy and the Refugee Neverland ja tv-sarjassa Tellus. Minka toimii kilpailun 8–15-vuotiaiden sarjan päätuomarina.

16–19-vuotiaiden sarja:

Teemu Nikki
ohjaaja-käsikirjoittaja

Elokuvaohjaaja-käsikirjoittaja Teemu Nikki on nykyään yksi Suomen elokuva-alan tärkeimmistä nimistä. Uusimmalla teoksellaan Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia hän voitti Venetsian elokuvajuhlilla arvostetun yleisöpalkinnon. Hän on aiemmin tehnyt myös nuorille suunnatun Lovemilla-tv-sarjan ja samannimisen elokuvan. Teemu päätuomaroi raadissa 16–19-vuotiaiden sarjan elokuvia.

20–23-vuotiaiden sarja:

Ilja Rautsi
ohjaaja-käsikirjoittaja

Ilja Rautsin ohjaamat ajankohtaiset, kokeelliset lyhytelokuvat Helsinki Mansplaining Massacre ja Night of the Living Dicks ovat nostaneet hänet lupaavimpien suomalaisten elokuvantekijöiden joukkoon. Hän on myös käsikirjoittanut myöhemmin tänä vuonna ensi-iltaan saapuvat pitkät elokuvat Pahanhautoja ja Veden vartija. Ilja laittaa paremmuusjärjestykseen kilpailun 20–23-vuotiaiden sarjan elokuvat.

Kaikki kuvaa -gaala 2022

Epidemiatilanteen salliessa kilpailu huipentuu toukokuussa Helsingin upeassa keskustakirjasto Oodissa järjestettävään Kaikki kuvaa -gaalaan, jossa finalistielokuvat katsotaan Kino Niagaran valtavalta valkokankaalta ja arvovaltainen tuomaristomme palkitsee voittajat mahtavin palkinnoin, joista lisää alempana.

Kaikki finalistielokuvien tekijät ympäri maan kutsutaan gaalaan. Tilaisuus on lisäksi yleisölle avoin, eli loput teatterin paikat jäävät muun yleisön täytettäviksi. Kaikki elokuvien ystävät ovat tervetulleita mukaan! Tarkempia tietoja julkaisemme toukokuun lähestyessä.

Gaalan juontavat Kaikki kuvaa -legendat Emppu ja Patse.

juontajat_gaala

Tyylilajit

Kilpailuelokuvien tyyli on vapaa. Voit valita ESIMERKIKSI jonkun seuraavista, tai sitten voit tehdä jotain ihan muuta, vaikkapa kokeellisen taide-elokuvan tai runollisen scifi-musikaalin!

Fiktio

Tee vapaasti sellainen leffa kuin haluat. Jos kuitenkaan elokuvasi ei ole näytelmällinen tai itse keksitty, vaan seuraat siinä todellisia tapahtumia, kyse on yleensä dokumentista (katso Dokkari). Tutustu fiktioelokuvan tekemiseen katsomalla Patsen ja Empun esimerkkielokuva Sara sekä fiktiotutoriaalit, joissa käydään läpi elokuvan tekovaiheita.

Dokkari

Dokumentaristi kuvaa elokuvissaan todellista maailmaa. Rajaa fiktion ja dokumentin välille on kuitenkin joskus vaikea vetää. Voit myös pyytää meitä tekemään valinnan samalla kun lähetät leffan. HUOM! Myös animaatio voi olla dokkari. Jos haluat tietää lisää dokkareista, katso Patsen ja Empun dokkaritutoriaali!

Animaatio

Tee nukkeanimaatio, legoanimaatio, piirrosanimaatio tai vaikka kahvianimaatio! Jos et vielä osaa animoida, ei hätää, animaatiotutoriaalimme auttaa.

Musavideo

Tee kavereittesi bändille tai omalle biisillesi mieletön musavideo! Jos tällaista mahdollisuutta ei ole, voit myös valita biisin esim. Incompetech.com -sivustolta ja tehdä musavideon sille. Musavideossa voit antaa mielikuvituksen lentää! HUOM. Tekijänoikeussyistä levy-yhtiöiden levittämän kaupallisen musiikin käyttö ei ole sallittua. Et voi myöskään itse laulaa/soittaa tunnettua kappaletta. Jos musavideon tekeminen mietityttää, katso kuinka Patse ja Emppu tekivät oman musavideon!

Harrastevideo

Tee skeittivideo, snoukkavideo, kuvaa ratsastusta, origameja, kokkausta tai tanssia, my day tai mitä ikinä mieleen juolahtaakaan! Jos kaipaat vinkkejä, tsekkaa Empun ja Patsen harrastevideotutoriaali!


Kaikki kuvaa -gaalassa kilpailun arvovaltaiset tuomarit jakavat palkinnot
vuoden parhaille nuorille elokuvantekijöille!

Palkinnot 2022

Kaikki kilpailusarjat:

KULTAA: Genelec 8010 AW kaiutinpari, Finnkinon leffalippuja ja diplomi.

HOPEAA: Genelec 8010 AW kaiutinpari, Finnkinon leffalippuja ja diplomi.

PRONSSIA:100 euroa puhtaana käteen, Finnkinon leffalippuja ja diplomi.

JAETTU NELJÄS SIJA: Finnkinon leffalippuja ja diplomi.

Yleisön suosikkielokuva:

Kaikkien kilpailuelokuvien joukosta yleisön valitsema suosikkielokuva palkitaan 300 eurolla.

Lisäksi jaamme kunniamainintoja – myös finalistien ulkopuolisille elokuville!

HUOM. Palkintoihin saattaa tulla muutoksia tai lisäyksiä kilpailun aikana.

Tekijät kertovat

Vuoden 2019 dokumenttisarjassa hopealle tulleen elokuvan tekijät kertovat leffan tekoprosessista. Katso valmis elokuva!

Vuoden 2017 fiktiosarjan voittajaelokuvan tekijät kertovat kokemuksistaan (englanniksi, mukana suomenkieliset tekstitykset). Katso valmis elokuva!

Vuoden parhaat elokuvat

Hae inspiraatiota katsomalla viimevuotiset finalistielokuvat!

Katso muita elokuvia

Lasten ja nuorten tekemiä leffoja on sivustolla julkaistu jo toistatuhatta. Käy katsomassa ja anna palautetta tekijöille.