Pähkinänkuoressa
- On tärkeää miettiä etukäteen, mihin kameran milloinkin sijoittaa. Kuvakulman valitseminen on oleellinen päätös myös erikoistehosteiden toteuttamisen kannalta.
- Jos on riittävän kekseliäs, tietokoneita ei välttämättä tarvitse tehosteiden tekemiseen ollenkaan.
- Jälkituotanto sisältää mm. leikkaamisen, äänityöt, värimäärittelyn, musiikin valinnan tai itse tekemisen ja efektityöt. Elokuva on yleensä ryhmätyötä, mutta jälkituotannon voi halutessaan tehdä vaikka yksin. Usein on hyvä kuitenkin kysyä muiden kiinnostusta osallistua leffantekoon myös tässä vaiheessa.
- Perspektiivihuijauksessa sopivalla asettelulla voi luoda ihmeellisiä illuusioita, joissa ihminen tai joku esine saadaan vaikuttamaan todellista suuremmalta tai pienemmältä. Koko kuva-alan kannattaa olla tällöin terävä.
- Yksinkertaisen katoamistempun voi tehdä pitämällä kameraa paikallaan ja ottamalla kuvan hahmosta taustassa ja sitten pelkästä taustassa. Yhdistämällä kuvat hahmo häviää.
- Yksinkertaisia greenscreen-efektejä on tarjolla myös mobiililaitteiden sovelluskaupoissa, mutta tarkempaan työhön tarvitaan tietokoneen editointiohjelmaa.
- Greenscreen-tempuissa on tärkeää, ettei kuvassa ole mitään muuta vihreää kuin se elementti, jonka haluaa muuttuvan läpinäkyväksi.
- Hyvän greenscreen-efektin aikaansaamiseksi vihreään kankaaseen tulee osua tasainen valo, eikä saa olla varjoja tai ryppyjä.
- DaVinci Resolve on ainoa Hollywood-elokuvissakin käytettävä mutta täysin ilmainen ohjelma, jonka kuka tahansa voi vapaasti ladata koneelleen. Se on kuitenkin melko hankala ohjelma, käyttö vaatii paljon opettelemista.
- Heijastamalla valoa peilillä suoraan kameran linssiin tai pitämällä läpinäkyvää elementtiä linssin edessä voit saada aikaan jänniä efektejä.
- Leikkaaja on jälkituotantovaiheen kruunaamaton kuningas.
- Äänisuunnittelu on todella tärkeässä roolissa kun luodaan elokuvan tunnelmaa. Paikkojen ambienssi, askeleet, vaatteiden kahinat ja muut pistetehosteet ovat nekin tärkeitä, mutta tunnelmaa luodaan ennen kaikkea tietynsävyisillä äänillä. Tässä voi toki hyödyntää myös musiikkia.
- Jos et tiedä tarkalleen mitä olet tekemässä, ÄLÄ yritä tehdä räjähdyksiä.
- Räjähdysten tekeminen on todella tarkkaa suunnittelua vaativaa työtä. Koska räjähteet ovat vaarallisia, turvallisuus on aina ykkösjuttu. Räjähteet esimerkiksi astioidaan, jolloin räjähdyksen suunta on hallittavissa.
- Tuhkapommi on suhteellisen yksinkertainen ja turvallinen räjähdys, jonka tärkein tarvike on paineastia. Tuhkapommi saadaan aikaan annostelemalla tuhkaa tiiviisti ja vapauttamalla sen jälkeen paineilma tuhkan alta nopeasti.
- Erityisesti isommat pommit, kuten polttoaineräjähdykset, tulee AINA jättää ammattilaisille.
Lisämateriaalit
Tulossa pian:
Uusi Patsen vlogijakso, jossa Patse kertoo yksityiskohtaisesti, kuinka tutoriaalissa nähtävä Empun greenscreen-temppu toteutettiin DaVinci Resolve -ohjelmalla.
DaVinci Resolve – leikkausta ja värimäärittelyä ilmaiseksi
Tämä englanninkielinen tutoriaali auttaa sinut alkuun ammattilaisohjelma DaVinci Resolven kanssa. Ohjelman voi ladata tämän sivun alalaidasta ja se on tosiaan ilmainen, mutta monimutkainen: oppiminen vie aikaa. Tämä tutoriaali sisältää tärkeimmät perusohjeet ohjelman tärkeimmistä ominaisuuksista: leikkaamisesta, Fusion-efektipaneelista ja värimäärittelystä. YouTubesta löytyy runsaasti lisää yksityiskohtaisiakin tutoriaaleja ohjelman käytöstä.
Perspektiivihuijaus
Jäitkö ihmettelemään, millä tavalla Patsen ja Empun perspektiivihuijaukset tehtiin tutoriaalissa? Katso tämä video (englanniksi) niin opit tekemään samanlaisia itse!
Linsseihin liittyviä kameraefektejä
Vinkareen valokuvausaiheisen tutoriaalin vinkit soveltuvat hyvin myös elokuvantekoon. Tutoriaalissa käydään läpi monenlaisia optiikkaan liittyviä kikkailuja.
After Effects – efektointiohjelmien aatelia
Adoben tunnetuin ohjelma on kuvankäsittelyyn tarkoitettu Photoshop, mutta videomaailmassa käytetyimmät ovat Premiere videoiden leikkaukseen ja After Effects nimensä mukaisesti efektien luomiseen. Ohjelma on haastava ja kallis ammattilaisohjelma, mutta jos olet todella kiinnostunut efekteistä, se on myös yksi parhaista. Tämä suomenkielinen tutoriaali auttaa sinut alkuun ja samalta YouTube-kanavalta löytyy lisää suomalaisia tutoriaaleja ohjelman käytöstä.
Green screen -efekti iMoviella
Tämä englanninkielinen tutoriaali näyttää, kuinka voit tehdä yksinkertaisen greenscreen-efektin Applen iMovie-ohjelmalla.
Opinnäytetyö jälkituotannosta
Jos intoa riittää ja olet todella kiinnostunut jälkituotannosta, tämä Ilona Tolmusen opinnäytetyö avaa jälkituotantoa elokuvan tuottajan näkökulmasta. Esimerkkitapauksena on lyhytelokuva. Oleellinen huomio on, että jälkituotanto pitää pitää mielessä elokuvanteon alusta asti.
Toinen opinnäytetyö jälkituotannosta
Tässä Pekka Saaren opinnäytetyössä käydään perusteellisesti ja ennen kaikkea teknisesti läpi scifi-lyhytelokuvan jälkituotantoon liittyviä asioita. Saat tietoa mm. kompotisoinnista, näyttöjen kalibroinnista, väriavaruuksista, resoluutioista, 3D-träkkäyksestä, skaalaamisesta ja efektityön suhteesta leikkaajan työhön.