Kaikki kuvaa -kilpailun 2020 säännöt

A) Kaikki kuvaa -kilpailuun 2020 osallistuva elokuva on tehtävä näiden sääntöjen puitteissa. Jos elokuva rikkoo kilpailun sääntöjä, joudutaan se sulkemaan kilpailun ulkopuolelle. Lue säännöt huolellisesti!

B) Kaikki sääntöjen mukaan toteutetut, ajoissa palautetut elokuvat osallistuvat tuotantoyhtiö Amazementin muodostaman esiraadin suorittamaan esikarsintaan. Esikarsituista elokuvista tuomaristo valitsee kilpailun voittajat.

C) Kilpailun järjestäjä, tuotantoyhtiö Amazement, pidättää oikeuden tehdä muutoksia näihin sääntöihin.

1. Yleistä tietoa kilpailusta

Kaikki kuvaa -kilpailun 2020 järjestää tuotantoyhtiö Amazement. Pääyhteistyökumppaneina toimivat Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra ja ympäristöjärjestö WWF Suomi.

Yhteistyökumppaneitamme ovat Kelaamo, Helsingin kaupunki, Kansallinen audiovisuaalinen instituuttiSuomen Vanhempainliitto ja Universal Music Finland. Kilpailun palkintoja sponsoroivat GenelecFinnkino sekä Tunnin Kuva.

Kilpailussa on tänä vuonna pääteema: YMPÄRISTÖ. Koko elokuva voi käsitellä ympäristöteemaa tai siihen voidaan vain lyhyesti viitata jossain vaiheessa elokuvaa, mutta teeman on oltava jollain tapaa mukana kaikissa kilpailuelokuvissa. Kilpailun ilmoittautumislomakkeessa elokuvaa lähettäessä joukkueelta kysytään, millä tavalla teema on huomioitu lähetettävässä elokuvassa. Lisätietoa kilpailusivulta. Suosittelemme lämpimästi myös tutustumista erilliseen teemasivuun.

Kilpailussa on viisi 8–15-vuotiaille suunnattua pääsarjaa: fiktioelokuva, dokumenttielokuva, musiikkivideo, harrastevideo ja animaatio. Pääsarjojen lisäksi mukana on 16–19-vuotiaille suunnattu nuorisosarja, jossa tyylilaji on vapaa. Tähän sarjaan voi osallistua millaisella elokuvalla tahansa, myös animaatiolla. Myös nuorisosarjan elokuvissa tulee huomioida kilpailun pääteema.

Tänä vuonna kaikilla sarjoilla on identtiset palkinnot. Finalisteiksi valitaan kussakin sarjassa kolme elokuvaa. Arvovaltaisen tuomaristomme kaikki jäsenet katsovat kaikki finalistielokuvat, mutta jokaisella kilpasarjalla on oma puheenjohtaja, joka viime kädessä valitsee kyseisen sarjan voittajan. Sama ryhmä voi osallistua kilpailuun useammallakin elokuvalla, mutta vain yhdellä per kilpasarja. Nuorisosarjaan voi osallistua useammallakin elokuvalla.

Kaikki kilpailuun lähetetyt, sääntöjen mukaiset elokuvat julkaistaan Kaikki kuvaa -sivustolla sekä Koulukinon Kelaamo-palvelussa 15.4.2020.

Kilpailussa järjestetään myös yleisöäänestys. Kaikkien sarjojen kaikki kilpailuun hyväksytyt elokuvat ovat mukana yleisöäänestyksessä. Voittaja voi siis löytyä myös finalistien ulkopuolelta.

Kilpailu huipentuu toukokuussa Helsingissä järjestettävään Kaikki kuvaa -gaalaan, johon kutsutaan paikalle finalistielokuvien tekijät ympäri Suomen. Ennen palkintojenjakoa gaalassa järjestetään finalistileffojen elokuvateatterinäytös.

2. Kilpailuaika

Jotta elokuva voi osallistua kilpailuun, sen on oltava toteutettu kilpailuaikana. Elokuva ei siis saa sisältää kuvamateriaalia, joka on kuvattu kilpailuajan ulkopuolella. Jos kuitenkin haluat käyttää selvästi vanhempaa arkistomateriaalia esim. osana dokumenttielokuvaa, se on ok. Tämän säännön tarkoituksena on vain varmistaa, että kaikilla osallistujilla on yhtä paljon aikaa tehdä oma elokuva.

Kilpailuaika alkaa perjantaina 3.2.2020 klo 12:00 ja päättyy tiistaina 14.4.2020 klo 17:00. On syytä huomioida, että elokuvien vastaanotto päättyy tänä vuonna viimeisenä kilpailupäivänä jo klo 17:00, ei siis keskiyöllä.

Finalistit paljastetaan, kaikki kilpailuelokuvat julkaistaan ja yleisöäänestys alkaa 4.5.2020. Yleisöäänestys päättyy kaksi viikkoa myöhemmin 18.5.2020 klo 24:00.

Kaikki kuvaa -kilpailu huipentuu tänä vuonna poikkeuksellisesti palkintojenjakovideon julkaisuun. Gaala on valitettavasti peruttu koronaepidemian takia. Palkinnot postitetaan voittajille touko-kesäkuun aikana.

3. Kilpailuun osallistuminen

Kaikki kuvaa -kilpailuun 2020 osallistutaan täyttämällä ensin ilmoittautumislomake ja lähettämällä sitten valmis elokuvatiedosto.

Toimi näin:

1) Ilmoittaudu: Ilmoita elokuva mukaan kilpailuun täyttämällä Kaikki kuvaa -sivuston ilmoittautumislomake.

2) Lähetä elokuva:

A) sähköisesti: seuraa ilmoittautumislomake-sivun ohjeita ja siirry Kelaamoon lähettämään elokuvatiedosto.

B) postitse: voit lähettää elokuvan DVD-levyllä tai muistitikulla osoitteeseen:

Kaikki kuvaa -kilpailu 2020
AP Haglund Oy / Amazement
Fredrikinkatu 33 A 301
00120 Helsinki

Jos lähetät elokuvasi DVD-levyllä, ÄLÄ tee DVD-soittimissa katsottavaksi tarkoitettua videolevyä, vaan tee datalevy, jolla elokuva on tiedostona.

Levy tai tikku tulee lähettää hyvissä ajoin niin, että se on varmasti perillä kilpailun järjestäjällä maanantaina 13.4.2020 (posti ei kulje tiistaisin). Myöhemmin saapuneet elokuvat eivät ehdi mukaan esikarsintaan. Emme palauta levyjä tai muistitikkuja.

4. Elokuvan kesto

Elokuvan maksimipituus on kaikissa kilpailusarjoissa viisi minuuttia (5:00) alku- ja lopputeksteineen. Minimipituus on minuutti (1:00). Näitä aikarajoja tulee noudattaa sekunnin tarkkuudella. Elokuva, joka kestää 0:59 tai 5:01, diskataan.

5. Elokuvan musiikki ja äänet

Elokuvassa voi käyttää omaa tai tutun tekemää musiikkia, kunhan tekemisessä osalliset eivät ole Teoston jäseniä. Vaihtoehtoisesti valmista musiikkia voi ladata netistä, seuraavin ehdoin:

Ainoa sivusto, jolta saa ehdoitta ladata musiikkia vuoden 2020 kilpailuelokuviin, on www.incompetech.com. Jos haluat käyttää musiikkia jostain muusta nettilähteestä, kysy aina ensin asiasta kilpailun järjestäjiltä, onko musiikki ok. Lähetä kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen info [at] amazement.fi. Vastaamme vain tähän osoitteeseen tulleisiin tiedusteluihin. Anna samalla linkki löytämääsi kappaleeseen, jotta voimme käymme tarkastamassa sen tekijänoikeudet.

HUOM! Kaupallisen musiikin käyttö kilpailuelokuvissa ei ole tekijänoikeussyistä sallittua. Et voi myöskään esittää itse esittää (edes hyräillä) elokuvassa tällaista kappaletta, sillä myös kyseinen sävellys on tekijänoikeuden alainen.

Elokuvan lopputeksteissä tulee ilmoittaa esiintymisjärjestyksessä jokaisen elokuvassa käytetyn musiikkikappaleen tiedot: kappaleen nimi, säveltäjä, esiintyjä, sovittaja ja sanoittaja. Incompetech.com-sivustolta ladattujen kappaleiden tekijätietojen osalta riittää säveltäjän nimi, ”Kevin MacLeod”. Myös nämä kappaleet on kuitenkin nimettävä esiintymisjärjestyksessä.

6. Muut tekijänoikeusasiat

Elokuvassa ei saa esiintyä kuvamateriaalia, johon elokuvan lähettäjällä ei ole oikeutta. Jos käytät esimerkiksi dokumenttielokuvassa tai musiikkivideossa arkistomateriaalia, varmista että sinulla on kuvamateriaalin tekijänoikeudet tai lupa käyttää kuvaa. Esimerkiksi seinällä näkyvä taulu on ok, jos se näkyy vain kuvan taustalla eikä siihen kiinnitetä erityistä huomiota. Huolehdi myös, ettei TV tai radio ole päällä kuvaustilanteessa. Muista, että myös kännykän soittoääni on musiikkia.

Lopullisessa vastuussa elokuvan tekijänoikeusasioista on joukkueen ilmoittautumislomakkeessa nimeämä huoltaja.

7. Kuvausryhmä ja esiintyjät

Pääsarjojen elokuvissa kuvausryhmien tärkeimmissä rooleissa olevien jäsenten (esim. ohjaaja, kuvaaja, leikkaaja, pääosanäyttelijät) tulee olla 8–15-vuotiaita ja nuorisosarjan elokuvien kuvausryhmissä 16–19-vuotiaita. Elokuvissa saa kuitenkin käyttää kaikenikäisiä esiintyjiä ja tuotantoavustajia.

HUOM! Niiden elokuvien kohdalla, joiden viimeistely esim. koulussa tai kerhossa on jäänyt kesken koronaepidemian takia, SALLITAAN, että elokuvan viimeistelytyön suorittaa aikuinen, esim. opettaja tai nuorisotyöntekijä. Tästä pitää ilmoittaa erikseen ilmoittautumislomakkeessa. Työ pitää tehdä mahdollisuuksien mukaan lasten ja nuorten ohjeita ja toiveita kuunnellen.

Vuoden 2020 aikana 16 vuotta täyttävät voivat osallistua mihin tahansa kilpailusarjaan (sekä pääsarjoihin että nuorisosarjaan).

8. Elokuvan kieli

Elokuvan voi toteuttaa millä tahansa kielellä. Mikäli elokuva ei ole suomen- tai ruotsinkielinen, elokuvasta tulee lähettää lista kaikista repliikeistä (muodossa ”aikakoodi – repliikki alkuperäiskielellä – repliikki suomeksi”) tai muista käännettävistä asioista mahdollista tekstittämistä varten. Esimerkiksi: 0:32 – Ich liebe dich. – Minä rakastan sinua.

HUOM! Jos kuitenkin teet vieraskielisen musiikkivideon, voit päättää itse haluatko siihen tekstityksen. Jos et, niin käännöstä ei tarvitse toimittaa.

9. Elokuvien ikärajat

Kaikkien kilpailuun lähetettävien elokuvien tulee noudattaa ikärajaa K12 (sallittu yli 12-vuotiaille). Koska kilpailuun osallistuu myös 8-vuotiaita, suosittelemme kuitenkin, että tekijät tähtäävät ennemmin ikärajaan K7 (sallittu yli 7-vuotiaille). Katso tarkemmat kriteerit tästä: http://www.ikarajat.fi/kriteerit.pdf

10. Huoltaja / vastuuhenkilö

Ilmoittautumislomakkeessa joukkueen on nimettävä huoltaja tai vähintään 18-vuotias vastuuhenkilö, joka vastaa siitä, että elokuva noudattaa tekijänoikeuksia ja toimii yhteyshenkilönä, johon kilpailun järjestäjät voivat olla yhteydessä tarvittaessa.

Vastuuhenkilö vastaa myös siitä, että kaikki muut elokuvan tekemiseen osallistuneiden alaikäisten huoltajat sitoutuvat sääntöjen kohdassa 11 mainittuun oikeuksien luovutukseen huollettavansa osalta.

Mikäli elokuva valitaan sarjansa finalistiksi tai voittaa muita palkintoja, yhteydenotot joukkueeseen tapahtuvat vastuuhenkilön kautta.

11. Elokuvien oikeuksista

Kilpailun järjestäjällä, tuotantoyhtiö Amazementilla, on kilpailun gaalaan (9.5.) asti yksinoikeus kilpailuelokuvien esittämiseen. Kilpailuun osallistuneita elokuvia ei siis saa esittää missään muualla ennen sitä. Elokuvan julkaisu esim. YouTubessa ennen tuota ajankohtaa saattaa johtaa diskaamiseen kilpailusta.

Amazementilla on oikeus esittää kilpailuun osallistuneita elokuvia tai niiden osia Kaikki kuvaa -sivustolla, muilla hallinnoimillaan sivustoilla, eri tapahtumissa tai työpajoissa, markkinoinnissaan ja mainonnassaan. Amazementilla on myös oikeus siirtää tai myydä näitä oikeuksia eteenpäin kolmansille osapuolille.

Kilpailun päätyttyä ja yksinoikeuden rauettua kilpailun järjestäjällä säilyvät edelleen kilpailuelokuviin täydet esitys- ja hyödyntämisoikeudet edellämainitulla tavalla.

Kaikki kilpailuun lähetetyt elokuvat jäävät myös kilpailun jälkeen katsottavaksi Kaikki kuvaa -sivustolle ja Kelaamo-palveluun. Elokuvat tulevat olemaan katsottavissa sivustolla vuosikausia julkaisun jälkeen. Pidä siis huolta, että lähetät kilpailuun elokuvan, jonka julkaiseminen ja esittäminen esim. internetissä nyt (ja vielä vuosienkin päästä) on sinulle ja muille elokuvantekoon osallistuneille ok.

12. Gaala

Kaikki kuvaa -gaala oli määrä järjestää toukokuussa Helsingin keskustassa keskustakirjasto Oodin Kino Reginassa, jossa kaikki finalistielokuvat olisi esitetty isolta valkokankaalta. Käynnissä oleva koronaepidemia vaikuttaa kaikkeen ja yleisötilaisuudet, myös Kaikki kuvaa -gaala on jouduttu tämän takia perumaan.

Gaalan sijaan julkaisemme palkintojenjakovideon. Palkinnot toimitetaan postitse touko-kesäkuussa.

13. Yhteydenotot

Kilpailua koskevat tiedustelut voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen info (at) amazement.fi.

saannot_sivukuva

 

 

 

saannot_sivukuva2

 

 

 

saannot_sivukuva3