Kaikki kuvaa -kilpailu 2017

kilpasarjat2017

Finalistit ja kaikki kisaleffat julkaistu!

Viidettä kertaa järjestettävä valtakunnallinen Kaikki kuvaa -kilpailu on Suomen suurin elokuvakilpailu lapsille ja nuorille. Järjestäjänä toimii tuotantoyhtiö Amazement. Kisan pääsarjoihin saivat osallistua 8–15-vuotiaat. Kilpailun pääyhteistyökumppanin, Kehitysvammaliiton, sponsoroimaan erikoissarjaan saivat osallistua kaikki 8–19-vuotiaat.

Kilpailun aikataulu:

1.2.2017: Kilpailuaika alkaa.
31.3.2017: Kilpailuaika päättyy.
20.4.2017: Kilpailun finalistit paljastetaan ja kaikki kisaelokuvat julkaistaan sivustolla. Yleisöäänestys alkaa.
30.4.2017: Yleisöäänestys päättyy.
13.5.2017: Kaikki kuvaa -gaala järjestetään Helsingissä.

Muista lukea kilpailun säännöt huolellisesti!
Jotain epäselvää? Tsekkaa usein kysytyt kysymykset!

Pähkinänkuoressa:

  • 5 pääsarjaa 8–15-vuotiaille, leffan kesto 1-5 minuuttia
  • ekstrasarja ”Mitä välii?” 8–19-vuotiaille, leffan kesto 1-3 minuuttia
  • kilpailuaika 1.2. – 31.3.2017
  • elokuva on toteutettava kilpailuaikana
  • kukin joukkue voi osallistua kisaan useammallakin elokuvalla (pääsarjoihin vain yhdellä per sarja)
  • finaaliin 3 parasta elokuvaa per sarja (Mitä välii? -sarjassa 5)
  • ammattilaisraati valitsee voittajat, yleisö äänestää suosikkinsa
  • palkinnot jaetaan Kaikki kuvaa -gaalassa toukokuussa

suomi100_sininen

Yhdenvertaisuus

Kilpailussa on tänä vuonna pääteema: yhdenvertaisuus. Elämme pian satavuotiaassa Suomessa. Ovatko kaikki ihmiset täällä yhtä arvokkaita? Eivätkö? Miksi? Voit käsitellä teemaa vapaasti haluamallasi tavalla, suuresti tai hyvin pienesti. Koko elokuvasi voi käsitellä yhdenvertaisuutta tai siihen voidaan vain lyhyesti viitata jossain vaiheessa elokuvaa, mutta teeman on oltava jollain tapaa mukana kaikissa kilpailuelokuvissa.

Sanaa ”yhdenvertaisuus” ei ole tarkoitus lausua elokuvassa, kunhan ajatus välittyy. Elokuvasi voi näyttää, kuinka mukavaa on silloin kun yhdenvertaisuus toteutuu, tai kuinka ikävää silloin kun ei. Miltä tuntuu, jos muut eivät hyväksy sinua sellaisena kuin olet? Voit lähestyä aihetta vakavasti, mutta yhtä hyvin voit tehdä hauskan huumoripläjäyksen. Tärkeintä on keksiä jotain omaa! 🙂

Kaikki kuvaa -kilpailu 2017 on osa itsenäisyyden juhlavuoden virallista Suomi100-ohjelmaa. Kilpailun suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

presidentti_sivusto
Sauli Niinistö

kehitysvammaliitto-logo-2016-rgb-vaaka-musta

Mitä välii? – erikoissarja 8–19-vuotiaille

Kaikki me ollaan erilaisia, mutta samanarvoisia. Erilaisuus on siistiä! Kaikki voivat osallistua ja olla mukana yhteisissä jutuissa, jos niin halutaan.

Kehitysvammaliiton nimikkosarjaan toivottiin videoita, jotka käsittelevät vammaisuutta ja yhdenvertaisuutta. Mitä yhdenvertaisuus tarkoittaa? Missä se näkyy? Mitä pitää tehdä, että kaikki pääsevät mukaan eikä ketään jätetä ulkopuolelle? Onko vammalla väliä?

Elokuvissa saattoi pohtia esimerkiksi samanlaisuuden ja erilaisuuden teemoja – sitä, mikä meitä ihmisiä erottaa toisistamme ja mikä yhdistää – ja miten raja-aidoista voisi päästä eroon. Elokuvissa on mahdollisuus käsitellä esimerkiksi asenteita, ihmisten käyttäytymistä tai toimintatapoja, elinympäristöä tai olosuhteita.

Aiheen käsittelytapa oli vapaa. Kisaan osallistunut elokuva voi kertoa tositapahtumista tai olla täysin mielikuvitusta. Se voi olla liikkuvaa kuvaa, animaatiota, musiikkivideo, dokumentti… Se saa olla vakava tai hauska, se saa olla herkkä tai rankka. Pääasia, että se herättää tunteita, siinä on oivallusta ja se haastaa katsojan kohtaamaan omia ennakkoluulojaan ja ravistelee ajattelemaan.

kisasivu_kuvitus
kisasivu_kuvitus2

Kaikki kuvaa -gaala 2017

juontajat_gaala

Kilpailu huipentuu lauantaina 13.5. Suomen komeimmassa elokuvateatterissa eli Orionissa, Helsingissä järjestettävään Kaikki kuvaa -gaalaan, jossa finalistielokuvat katsotaan valkokankaalta ja arvovaltainen tuomaristo palkitsee kilpailun voittajaelokuvat. Gaalan juontavat tuttuun tapaan Patse ja Emppu.

Tilaisuuteen on ensimmäistä kertaa vapaa pääsy myös finalistien ulkopuolisilta elokuvantekijöiltä, mutta koska tilaa on rajoitetusti, etukäteisilmoittautuminen vaaditaan. Lue lisää finalistisivulta. Vallankumouksen tavoin tänä vuonna gaalaa ei televisioida, eli kyse on ainutlaatuisesta kokemuksesta paikan päällä!

Pääsarjat 8–15-vuotiaille

Fiktio

Tee vapaasti sellainen leffa kuin haluat. Jos kuitenkaan elokuvasi ei ole näytelmällinen tai itse keksitty, vaan seuraat siinä todellisia tapahtumia, lähetä se dokkarikategoriaan. Tutustu fiktioelokuvan tekemiseen katsomalla Patsen ja Empun esimerkkielokuva Sara ja tutoriaalit, jotka käyvät läpi, miten elokuva syntyi.

Dokkari

Dokumentaristi kuvaa elokuvissaan todellista maailmaa. Raja fiktion ja dokumentin välillä on kuitenkin joskus vaikea vetää. Jos mietit, kuuluuko elokuvasi fiktio- vai dokkarikategoriaan, saatat saada apua katsomalla tutoriaalimme aiheista. Voit myös pyytää meitä tekemään valinnan samalla kun lähetät leffan. HUOM! Myös animaatio voi olla dokkari. Ilmoita silloin elokuvasi kuitenkin animaatiosarjaan. Jos haluat tietää lisää dokkareista, katso Patsen ja Empun dokkaritutoriaali!

Animaatio

Tee nukkeanimaatio, legoanimaatio, piirrosanimaatio tai vaikka kahvianimaatio! Jos et vielä osaa animoida, ei hätää, animaatiotutoriaalimme auttaa.

Musavideo

Tee kavereittesi bändille tai omalle biisillesi mieletön musavideo! Jos tällaista mahdollisuutta ei ole, voit myös valita biisin esim. Incompetech.com -sivustolta ja tehdä musavideon sille. Musavideossa voit antaa mielikuvituksen lentää! HUOM. Tekijänoikeussyistä levy-yhtiöiden levittämän kaupallisen musiikin käyttö ei ole sallittua. Et voi myöskään itse laulaa/soittaa tunnettua kappaletta. Jos musavideon tekeminen mietityttää, katso kuinka Patse ja Emppu tekivät oman musavideon!

Harrastevideo

Tee skeittivideo, snoukkavideo, kuvaa ratsastusta tai tanssia, tai mitä ikinä mieleen juolahtaakaan! Kekseliäisyys kunniaan! Jos kaipaat vinkkejä, tsekkaa Empun ja Patsen harrastevideotutoriaali!

Jokaisesta kategoriasta 3 parasta valitaan finaaliin, jossa elokuvat näytetään ammattilaisista koostuvalle raadille. Poikkeuksena Mitä välii? -sarja, josta 5 parasta valitaan finaaliin.

kilpailusivu_kuvitus3kilpailusivu_kuvitus1

Me-festivaali

Oma leffa elokuvateatteriin!

Arvostaminen, erilaisuus, kauneus, hyvyys, totuus, rohkeus, pelko, yksinäisyys, vapaus, hyväksyminen, ystävyys, auttaminen… Mitä sinä haluat näyttää maailmasta Me!-teemalla? Festivaalielokuvissa se tuli näyttää elokuvan keinoin. Osa lähetetyistä elokuvista valitaan esitettäväksi toukokuussa Finnkinon elokuvateattereissa eri puolella Suomea.

Jos 1) elokuvasi tekijät ovat 13–15-vuotiaita (tai täyttävät 16 tänä vuonna) ja 2) osallistut johonkin Kaikki kuvaa -kilpailun pääsarjoista (fiktio, dokumentti, musiikkivideo, harrastevideo tai animaatio), sinun oli mahdollista osallistua kilpailuelokuvallasi samalla kertaa myös yläkoulujen ja lukioiden Me-festivaalille! Festivaali järjestetään osana HundrEDia.

Kaikki kuvaa -kilpailun tuomaristo 2017

Fiktio:

tommi_korpelaTommi Korpela
näyttelijä

Kolme miespääosa-Jussia voittanut Tommi ei esittelyjä kaipaa. Monessa liemessä keitetty muuntautumiskykyinen, taitava tulkitsija valitsee kilpailun fiktiosarjan voittajan.

Dokumentti:

jussi_rautaniemi2Jussi Rautaniemi
leikkaaja

Jussi on kunnostautunut fiktion (mm. Cannes-voittaja Hymyilevä mies) lisäksi dokumenttielokuvan (mm. Hilton) puolella. Leikkaajan rooli on dokumenteissa usein ratkaisevan tärkeä. Jussi kruunaa dokumenttisarjan parhaan elokuvan.

Musiikkivideo:

felix_zenger2Felix Zenger
beatbox-artisti

Felix on kansainvälisen tason beatbox-artisti ja keikkaillut useiden Suomen ykkösnimien kanssa. Hän on myös moninkertainen freestylefootbagin suomenmestari. Felix ratkaisee musavideosarjan voittajan.

Harrastevideo:

justimusfilmsJustimusfilms
YouTube-ryhmä

Justimusfilms on osoittanut, mitä kaikkea voi saavuttaa tekemällä videoita tubeen. Oma tv-sarja, yli 440 000 tilaajaa, huikeita palkintoja. Ryhmän Sami ja Juho valitsevat kisan harrastevideosarjan voittajan.

Animaatio:

ami_lindholm2Ami Lindholm
animaattori

Ami on palkittu animaatio-ohjaaja, kuvittaja ja sarjakuvataiteilija, joka tällä hetkellä työskentelee Roviolla Angry Birds Stella -animaation parissa. Ami laittaa kisan animaatioelokuvat paremmuusjärjestykseen.

Mitä välii?

kvlKehitysvammaliitto
järjestö

Kehitysvammaliiton toiminnan tavoitteena on edistää kehitysvammaisten ja muiden oppimisessa, ymmärtämisessä ja kommunikoinnissa tukea tarvitsevien ihmisten tasa-arvoa ja osallistumista yhteiskunnassa. Kehitysvammaliitto valitsee Mitä välii? -sarjan voittajan.

Vuoden parhaat elokuvat

Tsekkaa tästä tämänvuotiset finalistit!

Katso kaikki kisaleffat

Yli 200 kisaleffaa! Käy katsomassa ja anna palautetta tekijöille.

Yhteistyössä