Tervetuloa teemasivulle!
Kaikki kuvaa -kilpailun 2022 teema on mielenterveys. Mutta mitä ”mielenterveys” oikeastaan tarkoittaa?
Mielenterveyden keskusliitto ja kilpailun järjestävä tuotantoyhtiö Amazement ovat koostaneet tälle sivulle tietoa mielenterveydestä, siihen vaikuttavista asioista ja siitä, miten mielenterveydestä voi pitää huolta.
Näitä asioita voit pohtia samalla kun mietit, millainen omasta leffastasi voisi tulla. Kannustamme tekemään juuri sellaisen elokuvan kuin haluat. Tärkeää on, että tuot esiin ikioman näkökulmasi mielenterveyteen.
Mikä mielenterveys?
Ihminen on kokonaisuus. Vaikka keho olisi terve, saattaa pään sisällä tapahtua paljon. Voi olla, että mikään ei tunnu miltään tai kaikki tuntuu todella kurjalta. Selittämätön paha olo vaivaa.
Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan mielenterveys on olennainen osa terveyttä. Silloin, kun ihminen tunnistaa omat kykynsä, selviytyy elämästä vaikka välillä vähän stressaisi ja kykenee opiskelemaan tai käymään töissä, hänen mielenterveytensä on usein hyvä. Mielenterveyttä on tärkeä vaalia, jotta ajatuksemme ja tunteemme pysyvät kirkkaina ja voimme nauttia elämästä!
Mitä tarkoittaa mielenterveysongelma?
Suurin osa ihmisistä on kosketuksissa mielenterveysongelmiin jossain vaiheessa elämäänsä – joko kokee niitä itse tai on sairastuneen ihmisen läheinen.
Olet ehkä törmännyt mediassa uutisiin, joissa puhutaan lasten ja nuorten lisääntyneistä
mielenterveysongelmista. Mielenterveysongelmilla tarkoitetaan sitä, kun ihmisen henkinen hyvinvointi heikkenee. Hän saattaa esimerkiksi tuntea pelkoa tai ahdistusta, joka ei helpota.
Lisäksi mieli voi sairastua erilaisiin mielen sairauksiin, jolloin puhutaan diagnooseista. Tällaisia ovat esimerkiksi masennus ja ahdistuneisuushäiriö. Diagnoosit tekee aina lääkäri.
Joskus mielenterveysongelmat häviävät ajan myötä esimerkiksi stressaavan elämäntilanteen päätyttyä. Joskus niihin kuitenkin tarvitsee apua terveydenhuollon ammattilaisilta.
Mitkä asiat vaikuttavat mielenterveyteen?
Monikin asia! Miten kehosi voi, onko kiire koulun ja harrastusten kanssa, tai riitaa ystävien ja perheen kanssa? Ehkä tulevaisuus pelottaa – ilmastonmuutos, koronapandemia tai vaikkapa opiskelujen aloitus? Myös yksinäisyys, kiusatuksi tai syrjityksi tuleminen tai vaikkapa läheisen ihmisen kuolema voivat vaikuttaa mielenterveyteemme negatiivisesti. Osan mieli sairastuu myös perinnöllisistä syistä, eikä kaikkeen siksi voi itse vaikuttaa.
Miten mielenterveydestä voi pitää huolta?
Mielenterveydestä on yhtä tärkeää pitää huolta kuin fyysisestäkin terveydestä. Jos jalka murtuu, jalka pitää hoitaa. Jos mieli murtuu, myös mieli pitää hoitaa.
Terveelliset elämäntavat kuten riittävä uni ja terveellinen ruoka auttavat jaksamaan arjessa. Lisäksi on tärkeä huolehtia siitä, ettei ketään jätetä porukan ulkopuolelle. Mikäli havaitsee kiusaamista, on tärkeää asettua aina kiusatun puolelle. Myöskään minkäänlaista syrjintää ei saa hyväksyä.
Jos mieltä kaihertavat ikävät ajatukset, on ensisijaisen tärkeää puhua niistä jollekin luotettavalle ihmiselle. Tällainen voi olla esimerkiksi vanhempi, sisarus, ystävä, opettaja tai harrastuksen ohjaaja. Myös koulu- tai opiskelijaterveydenhuollon pariin voi aina kääntyä.
Vertaistuki on myös äärimmäisen tärkeää. Vertaistuella tarkoitetaan sitä, että ihminen tarjoaa toiselle ihmiselle tukea omien kokemustensa kautta. Vertaistukea voi tarjota esimerkiksi kertomalla omia kokemuksiaan mielenterveydenongelmista tai kuuntelemalla toisen kertomuksia.
Saitko jo idean?
Sitten vain tekemään omaa elokuvaa kilpailuun! Muista: elokuvasi voi käsitellä mielenterveysteemaa esimerkiksi joillain yllä mainituista tavoista, mutta voit hyvin ja sinun kannattaakin keksiä aivan oma lähestymistapasi. Kilpailuelokuvan pitää kuitenkin jollain tavalla liittyä mielenterveyteen. Sinä päätät, miten!