Tervetuloa teemasivulle!

Kaikki kuvaa -kilpailun 2020 teema on ympäristö. Mutta mitä ”ympäristö” oikeastaan tarkoittaa? Ympäristöjärjestö WWF ja kilpailun järjestävä tuotantoyhtiö Amazement ovat koostaneet tälle sivulle tietoa ajankohtaisista asioista, joita voit pohtia samalla kun mietit, millainen omasta leffastasi voisi tulla.

Kannustamme ehdottomasti tekemään juuri sellaisen elokuvan kuin haluat, mutta muista, että ympäristön pitää olla tavalla tai toisella elokuvassasi mukana.

Ilmastonmuutos vaikuttaa jo meihin

Ilmaston lämpeneminen ihmisen toiminnan seurauksena on yksi suurimmista maailmanlaajuisista kriiseistämme. Se vaikuttaa kielteisesti ihmisiin ja luontoon ympäri maailmaa jo nyt, myös meillä Suomessa.

Voimme kuitenkin edelleen hillitä ilmastonmuutosta. Uusia toimia voivat ottaa käyttöön kaikki toimijat eri tasoilla, esimerkiksi valtiot, yritykset, kaupungit, oppilaitokset, yhdistykset ja tietysti myös perheet. Jokainen voi auttaa myös omalla toiminnallaan.

Miten hillitä ilmastonmuutosta?

Ruoka on ympäristön kannalta tärkein arjen valinta. Ruoan ilmastovaikutuksia voi vähentää suosimalla kasvispainotteista ruokavaliota ja vähentämällä ruokahävikkiä.

Liikkumalla pyörällä hyödynnät omaa energiaasi. Muutoin joukkoliikenne ja kimppakyydit ovat ympäristöystävällisimpiä ratkaisuja. Jakamalla huoneen sisaruksen kanssa voit edesauttaa siinä, että perheesi ei tarvitse isompaa asuntoa. Energiansäästö on vielä merkittävämpää, jos kotona ja koulussa sähkösopimus vaihdetaan uusiutuvaa energiaa tarjoavaan energiayhtiöön.

Sinäkin voit vaikuttaa päätöksentekoon. Mitä useampi vaatii päättäjiltä vahvoja ilmastotoimia, sitä vaikuttavampia yhdessä olemme. Voit esimerkiksi kirjoittaa mielipidekirjoituksen, osallistua paikkakuntasi ilmastoaiheiseen tapahtumaan tai liittyä ympäristöjärjestöjen vapaaehtoisiin. Ja erinomainen tapa vaikuttaa on tietenkin tehdä Kaikki kuvaa -kilpailuun elokuva mieltäsi painavasta asiasta!

Kuva (c) Brutus Östling / WWF

Lue lisää ilmastonmuutoksesta ja sen hillinnästä: https://wwf.fi/uhat/ilmastonmuutos/

Kuva (c) Edwin Giesbers / WWF

Lue lisää uhanalaisista lajeista ja niiden auttamisesta: https://wwf.fi/elainlajit/

Lue lisää luonnon monimuotoisuuden häviämisestä: https://wwf.fi/uhat/luonnon-monimuotoisuuden-koyhtyminen/

Luonnon monimuotoisuus on häviämässä

Maapallo tarvitsee hyvinvoivia ja monipuolisia luonnonympäristöjä, joissa elää runsas kasvi- ja eläinlajien kirjo. Se on kaiken elämän edellytys, myös puhtaan ilman, veden ja ravinnon turvaamiseksi ihmisille.

Ihmisen aiheuttama luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen on ajanut monet lajit ahdinkoon. Suomi on valtiona sitoutunut estämään luonnon monimuotoisuuden häviämisen, joten tilanteen parantamiseksi tehdään jo paljon.

Miten hillitä luonnon köyhtymistä?

Syömällä kasvispainotteisesti ja suosimalla vastuullisesti tuotettuja eli ympäristömerkeillä varustettuja elintarvikkeita. Kestämätön ruuantuotanto on suurin yksittäinen syy luonnon monimuotoisuuden romahtamiseen.

Lue lisää ympäristöystävällisestä syömisestä: https://wwf.fi/ruokaopas/syo-
ymparistoystavallisesti/

Puolustamalla metsiä. Voit vähentää paperinkulutusta ja käyttää uusiokuidusta valmistettua paperia tai paperia, joka on peräisin vastuullisesta metsätaloudesta. Sen merkkinä on FSC.

Lue lisää metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamisesta: https://wwf.fi/metsanhoito-opas/

Auttamalla lajeja. Koulun pihan, mökki- tai kotipihan muuttaminen monipuolisemmaksi voi auttaa monimuotoisuuden turvaamisessa. Esimerkiksi lahopuuta voi jättää korjaamatta ja nurmikosta osan voi vaihtaa perhosten suosimiksi niittykasveiksi. Hyvä idea on myös laittaa pönttöjä linnuille, lepakoille ja pistiäisille.

Ole hyvä naapuri uhanalaisille” -huoneentaulusta saat lisävinkkejä (PDF).

Suomalaiset kuluttavat liikaa luonnonvaroja

Mikäli kaikki kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvitsisimme lähes neljä maapalloa. Ylikulutus tarkoittaa, että kulutamme enemmän kuin maapallon rajoissa on kestävää. Meidän on kuitenkin mahdollista muuttaa kulutustamme niin, että myös jälkipolvet voivat nauttia puhtaasta ja elinvoimaisesta ympäristöstä.

Miten vähentää ylikulutusta?

Luota itseesi. Olet mahtava tyyppi juuri sellaisena kuin olet. Viimeisin puhelinmalli tai uusi merkkivaate ei oikeasti vaikuta siihen, millainen olet ihmisenä ja kaverina.

Harkitse, tarvitsetko oikeasti haluamaasi tavaraa. Jos tarvitset, mieti, voisitko vuokrata tai lainata sen. Kun mietit kaverillesi lahjaa, voit ostaa palveluita (esim. leffalippuja tai elämyslahjoja) tavaran sijaan. Urheiluseurassasi voit ehdottaa tavaranvaihtopörssin perustamista, jos sellaista ei vielä ole.

Ostaessasi uutta voit selvittää, onko tuote vastuullisesti tuotettu eli ympäristömerkitty. Jos et ole varma, kannattaa kysyä myyjältä lisätietoa.

Voit kertoa ympäristöasioista kaverille ja kaverin kaverille. Tähän on hyvä käyttää parhaita viestimisen taitojasi (kuvataidetta, musiikkia, somea ja tietenkin ELOKUVAA). Tällä tavoin voit tavoittaa heidät, jotka eivät vielä ymmärrä toimia luontoa ja ilmastoa säästäen.

Turha kuluttaminen kannattaa ottaa puheeksi myös omien vanhempien kanssa… ja varo, etteivät mainokset vaikuta itseesi. Mainosten manipulaatioon voit tutustua tarkemmin myös katsomalla uuden Kaikki kuvaa -tutoriaalin ”Elokuvan illuusio”.

Lue lisää siitä, miten voit vähentää ylikulutusta:
https://wwf.fi/uutiset/2019/07/nailla-teoilla-voit-vahentaa-ylikulutustasi/

Mitä sinä ja perheesi voitte tehdä, TOP5

  1. Osta vähemmän, elä enemmän ja nauti luonnosta.
  2. Syö enemmän kasvisruokaa, ja noudata WWF:n oppaiden suosituksia, kun syöt lihaa tai kalaa.
  3. Vaihda uusiutuvaan energiaan ja käytä liikkumiseen julkisia liikennevälineitä sekä omaa energiaasi.
  4. Suosi kaikissa hankinnoissasi kierrätettyä sekä ympäristömerkittyjä tuotteita.
  5. Puhu ympäristön puolesta ja vaadi muutosta!

Tee yhdessä enemmän

Jokainen voi omassa yhteisössään ehdottaa toimia ja vaatia uusia käytäntöjä. Kun löydät asian, johon haluat muutosta, puhu mukaan pari kaveria. Yhdessä voitte lähteä rohkeasti toimimaan.

Ideoita:

Suomessa maksuton kouluruoka tarjotaan joka arkipäivä noin 900 000:lle koululaiselle ja opiskelijalle. Näin ison joukon ruokavalinnoilla on iso vaikutus. Vaatimalla oppilaitokseesi herkullista kasvisruokaa säännöllisesti varmistat, että oman koulun ruoka tekee luonnolle hyvää.

Lue lisää kouluruokailuun vaikuttamisesta https://wwf.fi/ruokaopas/kouluruoka/

Voit perustaa oppilaitokseesi ympäristöryhmän, joka innostaa koko koulua muutamaan tapojaan ja vähentämään ympäristökuormitusta… hauskanpitoa unohtamatta!

Lue lisää ympäristöryhmän perustamisesta ja toiminnasta: https://wwf.fi/opettajille/koulun-ymparistotyo/

Voit ehdottaa kavereillesi, partioryhmällesi tai muulle harrastusryhmällesi luonnonsuojeluun liittyvien talkoiden järjestämistä esimerkiksi vieraslajien kitkemiseksi tai rantojen siistimiseksi. Talkoiden järjestäminen on loistava tapa koota yhteen kiva porukka tekemään yhdessä hyvää.

Lataa Nuorten vieraslajitalkoo -opas tästä! (PDF)

Kuva (c) Minttu-Maaria Partanen / WWF

Kuva (c) Pauliina Heinänen / WWF

Nauti yhdessä luonnosta

Luonnossa oleskelu tekee ihmiselle hyvää. Ulkona ollessa tulee liikuttua kuin huomaamatta. Raitis ilma auttaa sinua oppimaan ja nukkumaan paremmin.

Lisäksi luonnosta saa ihmiskehon vastustuskykyä tukevia mikrobeja, jotka auttavat pysymään terveenä. Silloinkin kun olet allapäin, on hyvä lähteä lähimetsään, puistoon, rannalle tai kalliolle, sillä luonto auttaa usein paremmalle mielelle.

Luonnossa voi myös harrastaa monenlaista ja useimmiten vähillä kustannuksilla. Oletko jo etsinyt geokätköjä, kävellyt kansallispuiston reittejä, käynyt onkimassa tai kokeillut luontokuvausta? Kun vietät aikaa luonnossa, saatat alkaa ihmetellä eteen tulevia kasveja ja eläimiä, sillä niiltä ei voi välttyä. Jos haluat tutustua niihin paremmin – tai vain tietää ”mikä tuo nyt on?” – esim. iNaturalist -sovellus ja -yhteisö voivat olla sinun juttusi.

Saitko jo idean?

Sitten vain tekemään omaa elokuvaa kilpailuun! Muista: elokuvasi voi käsitellä ympäristöteemaa esimerkiksi joillain yllä mainituista tavoista, mutta voit hyvin ja sinun kannattaakin keksiä aivan oma lähestymistapasi. Ainoa sääntö on, että kilpailuelokuvan pitää jollain tavalla liittyä ympäristöön. Sinä päätät, miten!