Lue säännöt huolella ennen kuin aloitat elokuvan tekemisen!
1. Yleistä tietoa kilpailusta
Kaikki kuvaa –kilpailun 2016 järjestää tuotantoyhtiö Amazement yhdessä Yleisradion Lasten ja nuorten ohjelmien Galaxin kanssa. Syöpäjärjestöt toimii kilpailun pääyhteistyökumppanina.
8–15-vuotiaille tarkoitetussa elokuvakilpailussa on viisi pääsarjaa: fiktioelokuva, dokumenttielokuva, musiikkivideo, harrastevideo ja animaatio. Lisäksi mukana on ensimmäistä kertaa oma sarja 16–19-vuotiaille – Syöpäjärjestöjen sponsoroima tuPAKKO? –sarja, jossa aihe on vapaa, mutta johon toivotaan tavalla tai toisella tupakattomuuteen kannustavia elokuvia. Tähän sarjaan voi osallistua minkä tyylisellä elokuvalla tahansa, myös animaatiolla.
Jokaisella sarjalla on omat palkintonsa. Pääsarjoissa finaaliin valitaan kolme elokuvaa, tuPAKKO? –sarjassa viisi. Arvovaltaisen tuomariston joukosta valitaan puheenjohtaja jokaiselle kilpasarjalle, joka viime kädessä valitsee kyseisen sarjan voittajan. Yksittäinen 8–15-vuotiaiden joukkue voi lähettää kilpailuun useammankin elokuvan, mutta vain yhden per sarja. Yksittäinen 16–19-vuotiaiden joukkue voi osallistua tuPAKKO? –sarjaan useammallakin elokuvalla.
Kaikki kilpailuun lähetetyt, sääntöjen mukaiset elokuvat julkaistaan Kaikki kuvaa –sivustolla. Kaikki finalistielokuvat esitetään myös Ylen kanavilla. Kilpailussa järjestetään kaksi yleisöäänestystä, toiseen osallistuvat kaikki kilpailuun lähetetyt 8–15-vuotiaiden elokuvat, toiseen tuPAKKO? –sarjan elokuvat. Kilpailu huipentuu Yle TV2:lla esitettävään Kaikki kuvaa –gaalaan, johon finalistielokuvien tekijät ympäri Suomen kutsutaan paikalle ja palkitaan parhaat.
2. Kilpailuaika
Jotta elokuva voi osallistua kilpailuun, sen on oltava toteutettu kilpailuaikana. Kilpailuaika alkaa maanantaina 1.2.2016 klo 12:00 ja päättyy torstaina 31.3.2016 klo 24:00. Elokuvan voi lähettää Kaikki kuvaa –sivuston kautta sähköisesti tai postitse. Postitse lähetettyjen elokuvien tulee olla perillä 31.3. mennessä.
Finalistit julkaistaan ja yleisöäänestys alkaa 20.4.2016. Yleisöäänestys päättyy 29.4.2016 klo 24:00. Kaikki kuvaa –gaalan nauhoitukset järjestetään Tampereella 14.5.2016 ja gaala esitetään Yle TV2:lla pian tämän jälkeen.
3. Elokuvan kieli
Elokuvan voi toteuttaa millä tahansa kielellä. Mikäli elokuva ei ole suomen- tai ruotsinkielinen, elokuvasta tulee lähettää lista kaikista repliikeistä (muodossa ”aikakoodi – repliikki alkuperäiskielellä – repliikki suomeksi”) tai muista käännettävistä asioista mahdollista tekstittämistä varten. Esimerkiksi: 0:32 – Ich liebe dich. – Minä rakastan sinua.
4. Elokuvan kesto
Elokuvan maksimipituus kaikissa pääsarjoissa on 5 minuuttia alku- ja lopputeksteineen. Minimipituus on minuutti. Tästä poiketen Syöpäjärjestöjen tuPAKKO? -sarjassa maksimipituus on kolme minuuttia.
5. Kuvausryhmä ja esiintyjät
Pääsarjojen elokuvissa kuvausryhmien tärkeimmissä rooleissa olevien jäsenten (esim. ohjaaja, kuvaaja, leikkaaja, pääosanäyttelijät) tulee olla 8–15-vuotiaita ja tuPAKKO? –elokuvien kuvausryhmissä 16–19-vuotiaita. Elokuvissa saa kuitenkin käyttää kaikenikäisiä esiintyjiä ja tuotantoavustajia.
6. Huoltaja
Ilmoittautumislomakkeessa joukkueen on nimettävä vähintään 18-vuotias huoltaja, joka vastaa siitä, että elokuva noudattaa tekijänoikeuksia ja johon kilpailun järjestäjät voivat olla yhteydessä tarvittaessa. Mikäli elokuva valitaan sarjansa finalistiksi tai voittaa muita palkintoja, yhteydenotot joukkueeseen tapahtuvat huoltajan kautta.
7. Tekijänoikeudet
Levy-yhtiöiden levittämän kaupallisen musiikin käyttö kilpailuelokuvissa ei ole tekijänoikeussyistä sallittua. Et voi myöskään esittää itse (edes hyräillä) elokuvassa tällaista kappaletta, sillä myös kyseinen sävellys on tekijänoikeuden alainen. Sama koskee internetin rojaltivapaita sivustoja. Ainoa sivusto, jolta saa ladata musiikkia vuoden 2016 kilpailuelokuviin, on Incompetech.com. Musiikkia voi myös säveltää itse tai käyttää tutun tekemää musiikkia, kunhan tekemisessä osalliset eivät kuulu Teostoon. Ikävän diskaamisen välttämiseksi suosittelemme ottamaan yhteyttä kilpailun järjestäjiin, jos olet epävarma siitä, voitko käyttää jotain tiettyä kappaletta kilpailuelokuvassasi.
Elokuvan lopputeksteissä on ilmoitettava esiintymisjärjestyksessä jokaisen elokuvassa käytetyn musiikkikappaleen tiedot: säveltäjä, esiintyjä, sovittaja, sanoittaja, kappaleen nimi. Incompetech.com-sivustolta ladattujen kappaleiden osalta kaikkiin tekijätietoihin kirjataan ”Kevin MacLeod”. Myös tässä tapauksessa kaikki käytetyt kappaleet on nimettävä esiintymisjärjestyksessä.
Elokuvassa ei saa esiintyä myöskään kuvamateriaalia, johon elokuvan lähettäjällä ei ole oikeutta. Jos käytät esimerkiksi dokumenttielokuvassa tai musiikkivideossa arkistomateriaalia, varmista että sinulla on kuvamateriaalin tekijänoikeudet. Esimerkiksi seinällä näkyvä taulu on ok, jos se näkyy vain kuvan taustalla.
Tekijänoikeuksien takia kannattaa huolehtia myös siitä, ettei TV tai radio ole päällä kuvaustilanteessa. Huomaa, että myös esim. kännykän soittoääni luetaan musiikiksi.
Lopullisessa vastuussa elokuvan tekijänoikeusasioista on joukkueen ilmoittautumislomakkeessa nimeämä huoltaja.
8. Kilpasarjan valitseminen
Aina ei ole selvää, mihin kategoriaan elokuva kuuluu. Esimerkiksi fiktion ja dokumentin välinen raja on usein häilyvä käsite. Joukkue voi halutessaan antaa kilpailun järjestäjälle vapauden sijoittaa elokuvan sille parhaiten sopivaan kategoriaan.
9. Elokuvien ikärajat
Pääsarjoihin lähetettävien elokuvien tulee olla sallittu yli 7-vuotiaille (K7). tuPAKKO? –sarjaan lähetettävien elokuvien tulee olla sallittu yli 12 –vuotiaille (K12). Ollakseen siis mukana kilpailussa elokuvasi sisällön tulee olla näiden luokitusten mukaisia. Katso tarkemmat kriteerit tästä: http://www.ikarajat.fi/kriteerit.pdf
10. Palkinnot
Kilpailun palkinnot luetellaan kilpailusivulla. Palkintolistaa saatetaan päivittää kilpailun aikana.
11. Ilmoittautumisohjeet
Kaikki kuvaa –sivuston kilpailusivulla on ilmoittautumislomake, joka kaikkien kilpailuun osallistuvien tulee täyttää.
Elokuvatiedoston lähettämiseen on kaksi vaihtoehtoa:
1) sähköisesti: kun ilmoittautumislomake on täytetty, siirry lomakkeen alla olevien ohjeiden mukaisesti Kelaamon Kaikki kuvaa –kilpailusivulle lähettämään valmis elokuvatiedosto.
2) postitse: vaihtoehtoisesti voit lähettää elokuvan DVD-levyllä tai muistitikulla osoitteeseen:
Kaikki kuvaa –kilpailu
AP Haglund Oy / Amazement
Eerikinkatu 7 A
00100 Helsinki
Jos lähetät elokuvasi DVD-levyllä, älä tee DVD-soittimissa katsottavaksi tarkoitettua videolevyä, vaan tee datalevy, jolla elokuva on tiedostona.
Levy tai tikku tulee lähettää hyvissä ajoin niin, että se on varmasti perillä kilpailun järjestäjällä torstaina 31.3.2016. Myöhemmin saapuneet elokuvat eivät ehdi mukaan esikarsintaan. Levyjä tai tikkuja ei palauteta.
12. Elokuvien oikeuksista
Kilpailun järjestäjällä, tuotantoyhtiö Amazementilla, on 22.5.2016 asti yksinoikeus kilpailuelokuvien esittämiseen. Järjestäjä voi esittää kilpailuun osallistuvia elokuvia tai niiden osia Kaikki kuvaa –sivustolla, muilla hallinnoimillaan sivustoilla, eri tapahtumissa tai työpajoissa, markkinoinnissaan ja mainonnassaan. Järjestäjällä on myös oikeus siirtää tai myydä näitä oikeuksia eteenpäin kolmansille osapuolille.
Tällä yksinoikeudella tarkoitetaan myös sitä, että elokuvien tekijät eivät saa itse esittää julkisesti kilpailuun lähettämiään elokuvia missään ennen kilpailun päättymistä (22.5.2016).
Kilpailun päätyttyä ja yksinoikeuden rauettua kilpailun järjestäjällä säilyvät edelleen kilpailuelokuviin täydet esitys- ja hyödyntämisoikeudet edellämainitulla tavalla.
Kaikki kilpailuun lähetetyt elokuvat jäävät myös kilpailun jälkeen katsottavaksi Kaikki kuvaa –sivustolle ja Kelaamo-palveluun.
13. Yhteenveto
A) Kaikki kuvaa –kilpailuun 2016 osallistuva elokuva on tehtävä näiden sääntöjen puitteissa. Jos elokuva rikkoo kilpailun sääntöjä, joudutaan se sulkemaan kilpailun ulkopuolelle. Lue säännöt huolellisesti!
B) Kaikki sääntöjen mukaan toteutetut, ajoissa palautetut elokuvat osallistuvat tuotantoyhtiö Amazementin ja Yleisradion muodostaman esiraadin suorittamaan esikarsintaan. Esikarsituista elokuvista tuomaristo valitsee kilpailun voittajat.
C) Kilpailun järjestäjä, tuotantoyhtiö Amazement, pidättää oikeuden tehdä muutoksia näihin sääntöihin.
14. Yhteydenotot
Kilpailua koskevat tiedustelut voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen info (at) amazement.fi.
Usein kysytyt kysymykset
Voinko osallistua jos en keksi hyvää tarinaa?
Todellakin! Elokuvaa, liikkuvaa kuvaa, on nykyään tosi monenlaista. YouTubestakin löytyy vaikka mitä: videopätkiä omista harrastustempuista, jonkin instrumentin soittamisesta, kokkaamisesta tai meikkaamisesta, videoblogeja eli selostuksia kameralle oman päivän kulusta, taikatempuista, luonnon ihmeistä, milloin mistäkin.
Olemme tottuneita siihen, että fiktioelokuvissa on usein tarina. Se on kuitenkin vain yksi tapa tehdä elokuvia, voit hyvin tehdä myös leffan, jossa ei ole tarinaa, vaan enemmänkin vahva tunnelma, joka välittyy esimerkiksi tarkkaan valikoimistasi video-otoksista ja tietynlaisesta musiikista. Koskettavan dokumenttielokuvan voit tehdä vaikka siitä, miltä oma lähiympäristö näyttää, millainen oma perhe tai luokka on tai jos olet huomannut jonkin asian, jonka pitäisi olla toisin. Jos haluat käsitellä vaikka koulukiusaamista, voit yrittää elokuvan avulla kuvata sitä, miltä tuntuu kun joutuu kiusatuksi, miltä tuntuu kun huomaa, että omaa kaveria kiusataan tai miltä tuntuu jos tajuaa itse kiusanneensa jotakuta.
Voit tehdä myös henkilökuvauksen. Jos vaikkapa vanhempasi, mummisi tai ukkisi on tosi hyvä virkkaamaan, leipomaan, ratkomaan ristisanoja tai tekemään lumilyhtyjä, voit tehdä elokuvan hänestä mielipuuhansa äärellä!
Jos täyttää 16 vuotta vuoden 2016 aikana, mihin sarjaan voi osallistua?
Tänä vuonna 16 vuotta täyttävät voivat osallistua mihin tahansa kilpailusarjaan. Siis sekä 8-15 -vuotiaiden mihin tahansa sarjaan että 16-19 -vuotiaiden tuPAKKO? -sarjaan.
Voiko kilpailuelokuva olla ikärajaltaan S tai K7, vaikka osallistun 16-19 -vuotiaiden sarjaan?
Totta kai. Ikärajat ovat ylipäänsä olemassa vain siksi, että liian nuoret eivät katsoisi liian rajua sisältöä liian varhain.
Kehtaako omalle biisille tehdä musiikkivideota, jos ei oikein osaa laulaa?
Kehtaa! Ja laulutaidosta riippumatta vähän kehnommalle biisille tehdyllä musavideolla voi myös menestyä. Kaikki kuvaa -kilpailu ei ole laulukilpailu, eli emme arvioi musiikillista osaamista, vaan videon toteutusta. Arvostamme kovasti rohkeutta, itsensä laittamista likoon ja oman epävarmuuden voittamista!
On hyvä muistaa, että kaikki kilpailuelokuvat jäävät Kaikki kuvaa -sivustolle katsottaviksi myös kilpailun jälkeen. Loppujen lopuksi kysymys kehtaamisesta onkin enemmän sellainen, johon olet itse paras vastaamaan. Kaikki esiintyminenhän on aina itseilmaisua ja se vaatii heittäytymistä ja uskallusta. Meidän mielestämme on aivan mahtavaa, jos pystyt esiintymään juuri niin kuin itse haluat, olemaan juuri sitä mitä haluatkin! Se ei aina ole helppoa, sen tietää jokainen!
Elokuviin saa siis osallistua kaikenikäisiä avustavissa rooleissa. Missä kulkee raja?
Pääsarjoissa elokuvien tärkeimpien esiintyjien, ohjaajan, kuvaajan, leikkaajan, animaattorin ja muiden taiteellisesti vastuullisia ratkaisuja tehneiden henkilöiden tulee olla 8-15 -vuotiaita (ja tuPAKKO?-sarjassa 16-19 -vuotiaita). Tätä nuoremmat ja vanhemmat voivat osallistua kilpailuelokuvien tekemiseen sivuosaroolissa, ajamassa autoa, teknisenä avustajana tai mekaanisena kameran käyttäjänä (ilman taiteellista panosta).
Esimerkiksi elokuvaa yksin tekevä 10-vuotias voi siis pyytää yli 15-vuotiasta tuttuaan painamaan rec-nappulaa tai pitelemään lamppua paikallaan. Tässäkin tapauksessa taiteelliset ratkaisut, kuten päätös kameran paikasta ja lampun suunnasta tulisi jättää 10-vuotiaan harteille.
Ali- tai yli-ikäisiä on siis luvallista vähän pyytää apuun tarvittaessa. Me kilpailun järjestäjät olemme kuitenkin kaikkein mielissämme niistä elokuvista, joissa tekijäryhmä koostuu kokonaan sen ikäisistä, joille kilpailusarja on tarkoitettu.
tuPAKKO? - Onko sallittua, että elokuvassa nähdään itse tehty "feikkitupakka"?
tuPAKKO?-sarjan elokuvissa ei saa näkyä oikeita tupakkatuotteita. Jos haluat näyttää tupakoivan ihmisen, on sinun keksittävä jokin tapa näyttää tupakointitapahtumaa niin, ettei tupakoitava tuote näy tunnistettavasti kuvissa, esim. kuvaamalla pelkkää savua tai kuvaamalla riittävän kaukaa tai läheltä.
Toinen vaihtoehto on käyttää tupakkatuotetta muistuttavaa esinettä, joka ei ole oikea tupakkatuote. Esim. vaha-animaatiossa muovailuvahasta tehty ”tupakka” on ja muut vastaavat luovat ratkaisut ovat ok.
Olen 17-vuotias. Enkö muka saa osallistua musavideosarjaan?
Et saa osallistua 8-15-vuotiaille tarkoitettuun kilpailun varsinaiseen musiikkivideosarjaan, mutta voit osallistua kilpailuun musavideolla lähettämällä se tuPAKKO?-sarjaan. Muista, että tuPAKKO?-sarjaan osallistuneissa elokuvissa pitää tavalla tai toisella kannustaa tupakattomuuteen.
Ei kai haittaa, jos elokuva on vähän yli viisiminuuttinen?
Tämä on valitettavasti tiukka sääntö: 8-15 -vuotiaiden sarjoissa elokuvien maksimipituus on tarkalleen viisi minuuttia lopputeksteineen kaikkineen. Sekunninkin ylitys tarkoittaa sitä, että elokuva rikkoo kilpailusääntöjä. Samoin on tuPAKKO? -sarjan kolmen minuutin säännön kohdalla. Älkää ylittäkö maksimipituutta.
Jos säännöt tuntuvat hölmöiltä, muista että ne ovat kaikille yhtä hölmöt, eli jokainen osallistuja joutuu tappelemaan samojen rajoitusten kanssa.
Saako elokuvassa olla aseita?
Yle suosittelee, että elokuvissa ei käytetä aseita (ampuma-aseita, teräaseita tai muitakaan). 8-15 -vuotiaiden sarjojen ikäraja (K7) on tarkka ja jos elokuva tuntuu liian väkivaltaiselta, ahdistavalta tms. niin se saatetaan sulkea kilpailun ulkopuolelle. Pelottavan tai ahdistavan elokuvan tekemisessä on siis oma riskinsä. tuPAKKO?-sarjassa sen sijaan aseiden mukanaolo on ok, sillä ikäraja on K12.