Animaatiotutoriaali

P-miehen seikkailut (esimerkkianimaatio)

...ja kuinka se tehtiin?

Pähkinänkuoressa

  • Tavallisen elokuvan tavoin myös animaatio kannattaa suunnitella hyvin ennen kuin ryhtyy hommiin. Käsikirjoitus tai vaikka sarjakuva tarjoaa hyvän pohjan animoimiselle.
  • Mitä tahansa elokuvaan sopivaa aihetta voi käsitellä myös animaation keinoin.
  • Animaatio toimii samalla periaatteella kuin elokuva yleensäkin: peräkkäisten kuvien esittäminen tekee kuvista eläviä.
  • Animaatiota voi tehdä vaikka yksin. Työryhmää ei tarvita, koska näyttelijöiksi käyvät tarkoitukseen tehtävät animaatiohahmot, vaikkapa nuket.
  • Treenaamalla kuka tahansa voi oppia hyväksi animaattoriksi, tarvitaan vain vähän kärsivällisyyttä.
  • Animaatioita voi tehdä millä materiaalilla tahansa: legoilla, muovailuvahalla tai vaikka kahvinpuruilla!
  • Animaatiota tehdessä ei tarvitse rajoittua yhteen tyyliin. Hauskinta jälkeä voi syntyä juuri erilaisten tyylien yhdistelmällä. Animaatiota voi liittää mukaan elävään kuvaan tai sekoittaa vaikka piirros- ja nukkeanimaatiota keskenään, kuten Patse ja Emppu tekivät P-miehen seikkailuissa.
  • Oman animaationuken tekemiseksi kannattaa tutustua Tohtori Markkasen nukkeanimaatio-oppaaseen, joka löytyy alempaa.
  • Animaatiostudio kannattaa rakentaa pimeään tilaan, jotta valaisua voidaan hallita. Lavastuksella voidaan vaikuttaa paljon kohtauksen tunnelmaan.
  • Animaation kuvaamiseen kelpaa ihan mikä tahansa kamera. Helpointa animaatioiden teko on uusilla tableteilla, joihin on saatavilla myös animaatio-ohjelmia.
  • Sisällä kuvat kannattaa valottaa keinovalon mukaan, ulkona päivänvalon. Muuten valkotasapaino on väärä. Kameran automatiikka yleensä osaa säätää tämän kohdalleen itse.
  • Animaatiossa kannattaa miettiä jokainen kuvakulma ja rajaus aivan kuten missä tahansa elokuvassa. Jatkuva yhdestä suunnasta samaa taustaa kohti kuvaaminen rajoittaa ideoita turhan paljon.
  • Mitä tiiviimpi kuva on ja mitä yksinkertaisempaa toimintaa se pitää sisällään, sitä helpompaa siihen on tehdä animaatiota.
  • Piirrosanimaation tekeminen käy helpoiten piirtopöydän avulla, jossa pöytäpinnan alta tuleva valo mahdollistaa edellisen paperin päälle piirtämisen. Saman voi toteuttaa myös voipaperilla tai muilla hyvin ohuilla papereilla, joista voi nähdä läpi.
  • Tietokoneen editointiohjelmassa yksinkertaista animaatiota voi tehdä avainruutujen eli keyframejen avulla.
  • Nukkeanimaatiossa eri lavasteet kannattaa rakentaa paksun alustan päälle, jotta nuket voidaan kiinnittää naulalla. Näin ne pysyvät paikoillaan kunkin kuvan ottamisen ajan.
  • Liikkeen sujuvuus ja vauhti riippuu siitä, kuinka monta kuvaa toiminnasta otetaan.
  • Lähikuvien avulla voit poimia yksityiskohtia tapahtumista. Kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, miten animaatio tullaan leikkaamaan.
  • Animaatiossa kaikki äänet tehdään jälkikäteen, eli niistä voi tehdä vapaasti sellaiset kuin itse haluaa. Kannattaa käyttää luovuutta!
  • Spiikkaamisessa äänitetään elokuvan hahmojen repliikit tehdyn animaation mukaisesti. Mikrofonin tuulisuoja poistaa ulkona tuulen kohinan ja sisällä hengityksen aiheuttamat häiriöäänet.
  • Sulava jäätelö on hyvä esimerkki kohteesta, joka muuttuu itsestään ajan kuluessa. Voi vain napsia kuvia, ja animaatio edistyy kuin itsestään. Samalla metodilla voisi tehdä animaation vaikka auringonlaskusta.
  • Musiikkiin kannattaa myös kiinnittää erityistä huomiota, se on animaatioiden tunnelman luomisessa usein avainasemassa.

Lisämateriaalit

Kuten ylläolevasta animaatiotutoriaalistakin voidaan päätellä, animaatiota voi tehdä missä vain ja millä välineillä tai esineillä tahansa! Oli kyse sitten kahvinpuruista tai ihmisistä, voit näpsiä kuvia, muuttaa asentoa kuvien välillä ja toteuttaa oman animaatiosi. Alta löydät monenlaisia esimerkkejä erilaisista animaatioista.

Varhainen piirrosanimaatio

Niin kauan kuin on ollut elokuvaa, on ollut myös animaatiota. Alla on esimerkkejä 1900-luvun alusta, esim. Emile Cohlin Phantasmagorie vuodelta 1908. Höyrylaiva Ville oli ensimmäinen yleisölle esitetty animaatio, jossa nähtiin Mikki Hiiren hahmo.

Muiden tekemiä animaatiotutoriaaleja

Patsen ja Empun animaatiotutoriaalit ovat mahtavia ja suomenkielisiä, mutta tutoriaaleja on tehty paljon aiemminkin. Englanniksi netti on niitä pullollaan.

Animaattori vastaan animaatio

Voit sekoittaa animaatioosi monenlaisia elementtejä. Ammattilaisanimaattori Alan Becker on tehnyt animaatiosarjan, jossa Beckerin luoma tikku-ukkohahmo käy tietokoneen ruudulla taistelua häntä vastaan.

Animaatio musiikkivideoissa

Musiikkivideot on tyypillinen paikka kokeilla monenlaisia ilmaisukeinoja. Musavideoiden historia on luontevasti myös täynnä monenlaisia animaatiokokeiluja.

Elävän kuvan ja animaation yhdistäminen

Siisti temppu on myös yhdistää tavallista elokuvaa ja animaatiota keskenään.

Muistivihkoanimaatiot

Kuten Kaikki kuvaa -animaatiotutoriaalissakin esitellään, animaation tekeminen onnistuu myös täysin ilman teknologiaa. Muistivihkon jokaisen sivun käyttäminen ja läpi plärääminen on perinteinen tapa tehdä animaatiota. Vaihtoehtoisesti voi myös ottaa kuvia vihkoon piirtämistään kuvista.

Tohtori Markkasen nukkeanimaatio-opas

Tohtori Markkasen nukkeanimaatio-opas

Animaatiotutoriaalissa esitellyn, Tuomaksen tekemän nukkeanimaatio-oppaan voit ladata itsellesi klikkaamalla ylläolevaa kuvaa! Se opettaa seikkaperäisesti vaihe vaiheelta, kuinka oman nukkeanimaatiohahmon voi tehdä ja muitakin animaation tekemiseen liittyviä niksejä.

Vernissan Animaatioaseman animaatiot

Animaatiotutoriaalissa Patse ja Emppu tekevät animaatioitaan Vantaan lasten ja nuorten kulttuuritalo Vernissan Animaatioasemalla. Tästä voit katsella samassa paikassa syntyneitä lasten ja nuorten tekemiä animaatioita.

Optinen illuusio

Erilaisilla kikkakolmosilla voi luoda myös animaationkaltaisia optisia illuusioita.

Stop-motion -animaatio

Käyttämällä musiikkivideotutoriaalistakin tuttua stop-motion -tekniikkaa voi myös ihmisiä hyödyntää animaatiohahmoina.

Teknisesti upeita animaatioita

Joskus animaationtekijät laittavat kaiken peliin ja tekevät liikkeestä niin sulavaa ja animaatiosta niin yksityiskohtaista, että lopputulos muistuttaa elämää melkein enemmän kuin elämä itse.

Muita kekseliäitä, nokkelia animaatioita

Vain mielikuvitus on rajana sille, mitä kaikkea voi animoida. Vai oletko aiemmin nähneet tuikkukynttiläanimaatiota?

14 kommenttia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>