Usein kysytyt kysymykset

Onko mielessäsi kysymyksiä, joihin kilpailusivu ei anna vastausta? Ennen kuin otat meihin yhteyttä, voit kokeilla etsiä vastausta tältä sivulta. Vastaamme täällä yleisimpiin kysymyksiin.

Freesound.org -sivustolta löytyy ääniä, joilla voi halutessa monipuolistaa elokuvan äänimaailmaa. Kannattaa katsoa myös äänisuunnittelua käsittelevä tutoriaali, siitä voit saada hyviä vinkkejä.

Riippuen sivulla mainitusta lisenssistä voit käyttää kutakin äänitehostetta seuraavin ehdoin:

1. This work is licensed under the Creative Commons 0 License. — Voit käyttää tätä täysin vapaasti, ei tarvitse mainita mitään edes lopputeksteissä.
2. This work is licensed under the Attribution License. — Voit käyttää tätä, kunhan mainitset lopputeksteissä tekijän freesound-nimimerkin (jos leffassa on useita tällaisia äänitehosteita, voit listata tekijät peräkkäin välimerkeillä erotellen) ja sivuston osoitteen. Eli esimerkiksi voisit kirjoittaa lopputeksteihin näin: ”äänitehosteet: nimimerkki1, nimimerkki2, nimimerkki3 (freesound.org)
3. This work is licensed under the Attribution Noncommercial License. — Valitettavasti et voi käyttää tällaista äänitehostetta.

Suurin osa freesound.orgin äänitehosteista on jompaa kumpaa kahdesta ensimmäisestä lisenssistä, eli lähes kaikkia tehosteita saa kisaleffoissa käyttää!

Ilmaisia editointiohjelmia ovat mm. Windows Movie Maker / Elokuvatyökalu, iMovie ja JPGVideo. Esim. tableteille on paljon muitakin ohjelmia.

Todellakin! Elokuvaa, liikkuvaa kuvaa, on nykyään tosi monenlaista. YouTubestakin löytyy vaikka mitä: videopätkiä omista harrastustempuista, jonkin instrumentin soittamisesta, kokkaamisesta tai meikkaamisesta, videoblogeja eli selostuksia kameralle, aiheina esim. oman päivän tapahtumat, taikatemput, luonnon ihmeet, milloin mikäkin. Voit tehdä aivan vapaasti elokuvan juuri siitä ja juuri sillä lailla kuin itse haluat. Mikä sinua kiehtoo?

Olemme tottuneita siihen, että fiktioelokuvissa on usein tarina. Se on kuitenkin vain yksi tapa tehdä elokuvia, voit hyvin tehdä myös leffan, jossa ei ole tarinaa, vaan enemmänkin vahva tunnelma, joka välittyy esimerkiksi tarkkaan valikoimistasi video-otoksista ja tietynlaisesta musiikista. Koskettavan dokumenttielokuvan voit tehdä vaikka siitä, miltä oma lähiympäristö näyttää, millainen oma perhe tai luokka on tai jos olet huomannut jonkin asian, jonka pitäisi olla toisin. Jos haluat käsitellä vaikka koulukiusaamista, voit yrittää elokuvan avulla kuvata sitä, miltä tuntuu kun joutuu kiusatuksi, miltä tuntuu kun huomaa, että omaa kaveria kiusataan tai miltä tuntuu jos tajuaa itse kiusanneensa jotakuta.

Tänä vuonna 16 vuotta täyttävät voivat osallistua joko 13–15-vuotiaiden sarjaan tai 16–23-vuotiaiden sarjaan. Vastaavasti 13 vuotta täyttävät voivat osallistua joko 8–12-vuotiaiden sarjaan tai 13–15-vuotiaiden sarjaan. Ja 24 vuotta täyttävät voivat osallistua 16–23-vuotiaiden sarjaan.

On hyvä muistaa, että kaikki kilpailuelokuvat jäävät Kaikki kuvaa -sivustolle katsottaviksi myös kilpailun jälkeen. Loppujen lopuksi kysymys kehtaamisesta onkin enemmän sellainen, johon olet itse paras vastaamaan. Kaikki esiintyminenhän on aina itseilmaisua ja se vaatii heittäytymistä ja uskallusta. Meidän mielestämme on aivan mahtavaa, jos pystyt esiintymään juuri niin kuin itse haluat, olemaan juuri sitä mitä haluatkin! Se ei aina ole helppoa, sen tietää jokainen!

Elokuvissa saa olla kaikenikäisiä esiintyjiä pienissä rooleissa. Vastaavasti myös kameran takana esimerkiksi elokuvaa yksin tekevä 10-vuotias voi pyytää yli 15-vuotiasta tuttuaan tai vanhempaansa painamaan rec-nappulaa tai pitelemään lamppua paikallaan. Tässäkin tapauksessa taiteelliset ratkaisut, kuten päätös kameran paikasta ja lampun suunnasta tulisi jättää 10-vuotiaan harteille.

Ala- tai yli-ikäisiä on siis luvallista pyytää apuun tarvittaessa. Me kilpailun järjestäjät toki ilahdumme eniten elokuvista, joissa tekijäryhmä koostuu kokonaan sen ikäisistä, joille kilpailusarja on tarkoitettu.

Jos haluaisit ottaa elokuvasi pääosaan merkittävästi kilpailusarjasi ikäluokkaa vanhemman henkilön, ota meihin ensin yhteyttä ja kerro suunnitelmistasi, niin vastaamme, onko tämä ok. Harkitsemme asiaa tapauskohtaisesti, koska kyse on kuitenkin lasten ja nuorten elokuvakilpailusta.

Tämä on valitettavasti tiukka sääntö: kaikissa sarjoissa maksimipituus on viisi minuuttia tarkalleen, lopputeksteineen kaikkineen. Sekunninkin ylitys tarkoittaa sitä, että elokuva rikkoo kilpailusääntöjä. Älkää ylittäkö maksimipituutta.

Sama koskee minimipituutta. Elokuva ei saa olla lyhyempi kuin yhden minuutin eli 60 sekunnin mittainen.

Voit osallistua kisaan yksin ihan mihin tahansa kilpailusarjaan. Erityisesti animaatiota moni tekee yksin. Vuonna 2015 silloisen animaatiosarjan voitti 8-vuotiaan tytön tekemä työ (katso tästä)! Lähes joka vuosi finalistien joukossa on ollut myös yksin tehtyjä töitä.

Ilman muuta! Kaikki sivustolta löytyvät materiaalit on tarkoitettu suomalaisten nuorten elokuvantekijöiden auttamiseksi, eli kaikkia ohjeita saa ja kannattaa hyödyntää myös kilpailuelokuvissa.

Totta kai! Musikaalihan on hieno tyylilaji muiden joukossa. Fiktiotutoriaaleissa Patse ja Emppukin harkitsevat musikaalin tekemistä. Keväällä 2017 Oscar-gaalassa La La Land -musikaalileffa voitti kuusi Oscaria. Ottaisimme mielellämme musikaalin mukaan myös Kaikki kuvaa -gaalaan! 🙂

Todennäköisesti ei. Suosittelemme, että korvaatte soittoäänen jollain omalla äänellänne, esim. freesound.orgista löytyy hyvin soittoääniä (hakusanalla ringtone). Puhelinvalmistajalla on oikeudet omiin soittoääniinsä.

Ilman muuta! Itse elokuvaa ei tosiaan saa julkaista missään omin päin ennen gaalaa (la 11.5.), mutta leffasta saa kertoa ja sitä saa mainostaa.
Samoin leffan omaa sivua Kaikki kuvaa -sivustolla saa linkata kavereille aivan niin paljon kuin haluaa.

ukk

Jos et löydä vastausta kysymykseesi, voit esittää sen suoraan tässä:

Esitä oma kysymys

    Nimi

    Sähköposti

    Kysymyksesi

    [recaptcha id:ukk size:compact]